Stress ouders bezorgt kind vaker koorts

Kinderen van ouders die lang onder stress staan, hebben vaker koorts en een slechter werkend afweersysteem. Vooral de stress door druk van buiten op het gezin, of door psychische ziekten heeft invloed.

In de gisteren uitgekomen Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, een Amerikaans medisch-wetenschappelijk tijdschrift, schrijven psychiaters, kinderartsen en microbiologen van de University of Rochester hoe ze bij de ouders van bijna 170 kinderen stresstests afnamen en bij de kinderen het bloed onderzochten op de activiteit van het afweersysteem. De ouders hielden dagboekjes bij waarin ze ziektes en kwaaltjes van hun kinderen noteerden. Dat gebeurde anderhalf jaar lang.

Ouders die onder stress stonden, hadden kinderen die vaker koorts kregen. Die kinderen hadden ook een hogere activiteit van natural killer cells (NK-cellen) in hun bloed.

NK-cellen zijn cellen van het afweersysteem die vooral belangrijk zijn bij de snelle afweer tegen virusinfecties. NK-cellen die een lichaamscel aantreffen die door een virus is geïnfecteerd, zetten die lichaamscel aan tot georganiseerde celdood (apoptose). Daarbij wordt ook het virus onschadelijk gemaakt. Bij volwassenen die chronisch onder stress staan is de NK-activiteit juist verminderd. De reactie is dus net andersom als bij de kinderen.

Bij kinderen met aanleg voor astma en eczeem (een atopische constitutie) hadden onderzoekers eerder gezien dat stress in het gezin de reactie op allergie veroorzakende stoffen doet toenemen. Ook was al bekend dat gestresste ouders het emotioneel en sociaal functioneren van hun kinderen verslechteren.

In dit onderzoek zijn twee verschillende soorten stress onderscheiden. Enerzijds de druk op de ouders of het hele gezin, anderzijds de stress door de ouderrol. Die druk of onvrede door de interactie tussen ouder en kind uitte zich bij de kinderen niet in meer koorts of ziekte. Het effect zagen de onderzoekers bij chronische stress ‘van buiten’ of door psychische ziekten (depressie bijvoorbeeld) van één van de ouders.