Siliciumsprietjes maken zwart nog tienmaal zwarter

Rotterdam, 6 maart. Fysici uit de Verenigde Staten en Japan hebben de beste anti-reflectiecoating ooit ontwikkeld (Nature Photonics, 1 maart). De coating weerkaatst zo weinig licht dat hij een ondoorzichtig voorwerp zwarter maakt dan het zwartste zwart tot nu toe. Slechts 0,1 procent van het licht wordt weerkaatst, tien keer minder dan bij de beste antireflectiecoatings tot dusver. De nieuwe coating wordt aangebracht met een kathodestraalbuis, enigszins vergelijkbaar met die in een ouderwetse televisie, en bestaat uit kleine sprietjes silicium, elk tweeduizend keer dunner dan een haar. Samen vormen ze op het voorwerp als het ware een dubbellaags gazonnetje met een brekingsindex van slechts 1,05. Aangebracht op een doorzichtig materiaal, zoals glas, neemt die recordlage brekingsindex elke hinderlijke reflectie weg.