Sarkozy wil Le Pen helpen om mee te doen aan verkiezingen

De Franse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy heeft gisteren burgemeesters in zijn partij opgeroepen de kandidatuur te steunen van de rechtsradicale kandidaat Jean-Marie Le Pen en de trotskistische kandidaat Oliver Besancenot.

Le Pen en Besancenot behoren tot de meer dan twintig kandidaten die nog niet beschikken over de 500 handtekeningen van burgemeesters en andere gekozenen die een voorwaarde zijn om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen in april en mei. Ze hebben nog tien dagen om die handtekeningen te verzamelen. Le Pen, die in 2002 de tweede ronde bereikte, zei deze week nog 100 handtekeningen te missen.

De handtekeningenvoorwaarde werd ooit ingevoerd om een overdaad aan kandidaten bij de presidentsverkiezingen te voorkomen. Le Pen klaagde de afgelopen weken herhaaldelijk over vermeende intimidatie van burgemeesters die volgens hem van plan waren om zijn kandidatuur te steunen. Hij dreigde met „uiterst efficiënte” reacties van zijn aanhang als hij niet zou kunnen deelnemen, daarbij verwijzende naar de „grote kandidaten” en naar zijn concurrent op uiterst rechts, Philippe de Villiers, die volgens hem een campagne leidde om burgemeesters onder druk te zetten.

Tot gisteren leidden de klachten van Le Pen tot afwachtende reacties. Sinds hij in 1981 onvoldoende steun kreeg, klaagt hij bij elke verkiezing over procedurele tegenwerking, zonder dat zijn deelname in gevaar kwam. Maar Sarkozy trok gisteren een andere conclusie. „Ik vecht tegen de ideeën van Le Pen, maar ik vecht er vóór dat Besancenot en Le Pen [hun ideeën] kunnen verdedigen”, zei hij.

Sarkozy kreeg vanmorgen kritische reacties. Jean-Marie Le Pen bedankte Sarkozy voor zijn „plotselinge democratische geestdrift”. Europarlementarïer Vincent Peillon, woordvoerder van de socialistische kandidaat Ségolène Royal, beschuldigde Sarkozy ervan te handelen uit „verontrustende” electorale overwegingen. De PS heeft de aangesloten burgemeesters dit jaar gevraagd geen steun te geven aan andere kandidaten. In 2002 werd de PS-kandidaat Jospin in de eerste ronde uitgeschakeld doordat veel linkse kiezers kozen voor alternatieve kleine kandidaten. Behalve Le Pen en Besancenot missen tot nu toe onder meer de groene kandidaat Dominique Voynet en de andersglobalist José Bové handtekeningen.

In totaal mogen 47.000 burgemeesters en gedeputeerden op regionaal en Europees niveau kandidaten handtekeningen geven.