Rusland: nieuwe militaire doctrine

Rusland ontwikkelt een nieuwe militaire doctrine. Dat heeft de Russische Veiligheidsraad, een hoog adviesorgaan van president Poetin, gisteren in een verklaring laten weten.

Volgens de raad is de nieuwe doctrine – de huidige dateert uit 2000 – nodig omdat in de wereld steeds meer militair geweld wordt gebruikt.

Waarnemers brengen de verklaring in verband met een recente uitval van president Poetin naar de Verenigde Staten, die volgens de Russische president „bijna ongeremd geweld gebruiken in de internationale betrekkingen” en „in elk opzicht hun grenzen te buiten gaan”. Moskou heeft de afgelopen weken scherpe kritiek geuit op de Amerikaanse plannen voor de bouw van een raketschild in Tsjechië en Polen. Met dat raketschild willen de VS zichzelf en Europa beschermen tegen raketaanvallen van ‘schurkenstaten’. Rusland ziet het schild als een provocatie en een bedreiging en heeft gedreigd zijn eigen raketten te richten op de plaatsen in Tsjechië en Polen waar het raketschild wordt geplaatst.

De Russische stafchef, generaal Joeri Baloejevski, zei vorige maand dat de uitbreiding van de Amerikaanse economische, politieke en militaire aanwezigheid in traditionele Russische invloedsgebieden zich heeft ontwikkeld tot een bedreiging van Ruslands nationale veiligheid. Rusland voelt zich volgens hem militair sterker bedreigd dan ten tijde van de Koude Oorlog. Reden waarom Moskou vorige maand met een militair moderniseringsprogramma voor de periode 2007-2015 kwam; daarvoor moet 144 miljard euro worden gespendeerd. (AFP)

Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe: Tsjechië trekt zich weinig aan van de kritiek van andere Europese NAVO-landen dat het meewerkt aan een nieuw Amerikaans raketschild. Volgens de Tsjechische premier Mirek Topolánek is het niet aan deze landen om hierover een oordeel te vellen. Na een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel wees hij er gisteren op dat alle Europese NAVO-landen onderdak bieden aan Amerikaanse troepen. Topolánek zei dan ook niet te begrijpen waarom er geen Amerikaans radersysteem op Tsjechisch grondgebied zou mogen worden geplaatst. De Luxemburgse minster van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn, één van de critici, waarschuwde gisteren voor een verslechtering met de relaties met Rusland als de plannen worden doorgezet. Eerder pleitte de Duitse minister van Defensie Franz Josef Jung voor het integreren van het raketschild in de totale NAVO-verdedigingstrategie.