Rechtbank stemt in met vervolging voogd Savanna

De rechtszaak rond de gezinsvoogd die betrokken was bij de zaak-Savanna gaat door. De rechtbank in Den Haag maakte gisteren bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) de vervolging mag doorzetten.

De voogd, die in dienst was van Bureau Jeugdzorg, wordt ‘dood door schuld’ of het ‘toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld’ verweten. Volgens het OM heeft de gezinsvoogd niet voldoende onderzoek gedaan naar de mishandelingen van het driejarige meisje door haar moeder en stiefvader. Savanna stierf in september 2004 als gevolg van ondervoeding en mishandelingen.

De rechtbank gaf gisteren geen oordeel over eventuele schuld van de gezinsvoogd aan de dood van Savanna. Advocaat Simeon Burmeister tekende eind vorig jaar bezwaar aan tegen de vervolging. Volgens hem er is sprake van rechtsongelijkheid omdat alleen de gezinsvoogd wordt vervolgd en niet ook andere en hulpverleners en instanties. Bovendien, zegt Burmeister, is er onvoldoende oorzakelijk verband tussen de eventuele nalatigheid van de voogd en de dood van de peuter. Burmeister zegt dat hij had gehoopt dat de rechtbank nu al een besluit had durven nemen. „Maar helaas.” Hij begrijpt de beslissing wel.

De raadkamer van de rechtbank kan naar eigen zeggen maar beperkt oordelen over de ingebrachte bezwaren van de verdediging. „Dat kan pas bij de inhoudelijke behandeling van de zaak.” Alleen als het hoogst onwaarschijnlijk is dat een rechter een verdachte zal veroordelen, kan een bezwaarschrift gegrond worden verklaard, aldus de raadkamer.

Volgens het OM was de gezinsvoogd van alle betrokken hulpverleners degene die de middelen had om in te grijpen. Hoofdofficier van justitie zei vorig jaar dat de voogd het kind uit huis had moeten plaatsen. De beslissing om de gezinsvoogd te vervolgen heeft tot grote beroering in de beroepsgroep geleid.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde Savanna’s moeder tot zes jaar cel en tbs. De stiefvader kreeg twee jaar en tbs.