Rattle & Brahms

In juni 2008 neemt Gergjev afscheid als chef in Rotterdam met Brahms’ Ein Deutsches Requiem. Een goede keuze, want Brahms’ mis wordt wel een „troostmis voor achterblijvers” genoemd. Simon Rattle, veelbesproken chef van de Berliner Philharmoniker, voerde het werk in oktober uit, en daarvan verscheen een live-opname. In dit klassieke kernrepertoire moeten Rattle en orkest nieuwe wegen vinden, en dat lukt. Musici en het uitstekende Berlijnse omroepkoor ronken ouderwets in de delen 2 en 6, maar klinken juist monter marcherend in Denn wir haben hier kein bleibende Stadt. Prachtmomenten en opwindende passages zijn er volop, maar als geheel is Rattles visie wel erg dichtgemetseld met ideeën, waardoor het geheel als troostmis soms doel mist. Solist Thomas Quasthoff stelt wat teleur door zijn ruime vibratogebruik. Dorothea Röschmann maakt een hoogtepunt van het mooi intiem begeleide Ihr habt nun Traurigkeit .

Mischa Spel

(EMI 0946 3 65393 2 4)

    • Mischa Spel