PvdA beziet advieswerk Kamerlid

De PvdA onderzoekt of het advieswerk van Tweede Kamerlid Arib in Marokko in strijd is met haar werk voor de partij. Vorige week werd bekend dat Arib in een werkgroep zit die de Raad voor de Mensenrechten in Marokko adviseert over migratievraagstukken. De werkgroep is onafhankelijk, maar informeert koning Mohammed VI over de resultaten. Volgens PVV-leider Wilders is dat „volstrekt ontoelaatbaar”. Arib zei daarover: „Deze hele ophef is ontstaan omdat Marokko een islamitisch land is. Dan ben je opeens verdacht en niet loyaal aan Nederland.”

Volgens de PvdA is sprake van een routineonderzoek. Arib is vorige week herbenoemd als Kamerlid en heeft haar nevenfunctie toen vermeld. Fractievoorzitter Halsema (GroenLinks) noemt het onbegrijpelijk dat de loyaliteit van Arib in twijfel is getrokken. Volgens haar lijkt het dat de PvdA bang is geworden voor de populariteit van Wilders.

Wilders wil donderdag in de Tweede Kamer opheldering van premier Balkenende over de adviesfunctie van Arib. (NRC)

Wat de werkgroep doet en wie er in zitten, is te lezen via www.ccdh.org.ma/migration