‘Prijsbewust door eigen bedrijf’

Willem Marten Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Utrecht, 27-02 -2007 Mr. Willem Marten, eigen bedrijf 'Camicia a Misura', Maatoverhemden. Foto: Evelyne Jacq voor de rubriek verdienen & uitgeven Jacq, Evelyne

Willem Marten (26) is partner in tweemansbedrijf Camicia a Misura, gespecialiseerd in Italiaanse overhemden en blouses.Inkomen: 2.240 euro bruto per maandHuur: 800 euroHuishouden: 400 euroAuto: 320 euro

Ben je goed in het regelen van je geldzaken?

„Ik heb dat echt moeten leren toen ik ruim twee jaar geleden samen met mijn compagnon begon met ons bedrijf in overhemden en blouses. Je moet als ondernemer goed in de gaten houden wat je uitgeeft en ontvangt. Het is nog steeds niet mijn favoriete klusje, maar ik heb een goed overzicht. Zeker bij het opstarten was de financiële situatie soms bar en boos, want we investeerden veel. Pas later begon de omzet te stijgen. Dat heeft me een stuk prijsbewuster gemaakt. Ik koop nu bijvoorbeeld vaker een pak melk van een huismerk. Tijdens mijn studie lette ik er totaal niet op. Ik kocht ook heel makkelijk duurdere kleding en tijdens uitgaan gaf ik meer geld uit dan nu.”

Hoe heb je de verdeling van het inkomen geregeld met je compagnon?

„We hebben allebei een aparte taak. Hij gaat met de maatkleding langs winkels, ik bij bedrijven. Op die manier houden we ook de omzetten gescheiden. Eens per halfjaar gaan we bij elkaar zitten en bekijken we de inkomsten. Dan gaan we met elkaar onderhandelen over hoeveel we uit het bedrijf willen onttrekken voor ons salaris. Dat kan dus verschillen omdat de één meer heeft omgezet dan de ander.

„Het is een extra stimulans om meer om te zetten. Het is nog niet voorgekomen dat een van ons meer geld nodig heeft voor bijvoorbeeld een nieuw huis. Als dat aan de orde is, komen we er wel uit. Voorlopig nemen we niet heel veel salaris voor onszelf, omdat we willen investeren in het bedrijf. Dat is ook een manier om een pensioen op te bouwen, je kunt het bedrijf dan uiteindelijk voor meer geld verkopen.”

En welke financiële afspraken heb je met je vriendin?

„We hebben een gezamenlijke rekening voor het huishouden. Daarnaast heeft ieder een eigen rekening voor bijvoorbeeld kleding. Maar ze heeft me wel financieel bijgestaan toen ik het bedrijf opstartte. Zij heeft een vaste baan.

„Ik denk dat ik zelf altijd ondernemer blijf. Mocht er met dit bedrijf toch financieel iets misgaan, zal ik misschien enige tijd in loondienst moeten om weer genoeg geld bij elkaar te krijgen. Ik heb nog genoeg andere ideeën om daarna weer een nieuw bedrijf op te zetten.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk