Passagiers vluchten bus uit in Oeganda

Passagiers vluchten bus uit in Oeganda Kampala. Passagiers ontvluchten een bus nadat oproerpolitie een traangasgranaat naar binnen heeft gegooid. De politie was bezig in Kampala, de hoofdstad van Oeganda, een demonstratie uiteen te jagen. Onduidelijk is of er in de bus mensen zaten die iets met de demonstranten te maken hadden. De demonstratie was een steunbetuiging aan rechters en advocaten die gisteren in staking zijn gegaan uit protest tegen een inval, afgelopen donderdag, door regeringstroepen bij ’s lands hoogste rechtbank. De soldaten arresteerden zes verdachten die zojuist op borgtocht waren vrijgelaten. In 2005 gebeurde iets vergelijkbaars. In beide gevallen ging het om verdachten die oppositie voerden tegen president Museveni. De rechters willen dat de regering excuses aanbiedt voor wat zij zien als een aanval op de onafhankelijkheid van de Oegandese rechtspraak. Zij hebben aangekondigd deze hele week te staken. Oeganda wordt al twintig jaar geregeerd door Yoweri Museveni, die aanvankelijk werd onthaald als vertegenwoordiger van een ‘nieuwe generatie’ Afrikaanse leiders. Hij bevorderde de economische groei en maakte serieus werk van een effectieve bestrijding van Aids. In 2005 begon hij na verkiezingen aan een derde ambtstermijn als president. Om dat mogelijk te maken had hij wel eerst de grondwet gewijzigd. Foto Natty Dread, Reuters Frightened people, some carrying children, leave a bus through its windows after riot police threw a tear gas grenade into the bus, in Kampala March 5, 2007. Ugandan police fired tear gas and water cannon on Monday at demonstrators supporting a strike by judges over government security forces' seizure of six bailed opposition supporters in a Kampala courtroom. REUTERS/Natty Dread (UGANDA) REUTERS

Passagiers ontvluchten een bus nadat oproerpolitie een traangasgranaat naar binnen heeft gegooid.

De politie was bezig in Kampala, de hoofdstad van Oeganda, een demonstratie uiteen te jagen. Onduidelijk is of er in de bus mensen zaten die iets met de demonstranten te maken hadden.

De demonstratie was een steunbetuiging aan rechters en advocaten die gisteren in staking zijn gegaan uit protest tegen een inval, afgelopen donderdag, door regeringstroepen bij ’s lands hoogste rechtbank. De soldaten arresteerden zes verdachten die zojuist op borgtocht waren vrijgelaten. In 2005 gebeurde iets vergelijkbaars. In beide gevallen ging het om verdachten die oppositie voerden tegen president Museveni.

De rechters willen dat de regering excuses aanbiedt voor wat zij zien als een aanval op de onafhankelijkheid van de Oegandese rechtspraak. Zij hebben aangekondigd deze hele week te staken.

Oeganda wordt al twintig jaar geregeerd door Yoweri Museveni, die aanvankelijk werd onthaald als vertegenwoordiger van een ‘nieuwe generatie’ Afrikaanse leiders. Hij bevorderde de economische groei en maakte serieus werk van een effectieve bestrijding van Aids.

In 2005 begon hij na verkiezingen aan een derde ambtstermijn als president. Om dat mogelijk te maken had hij wel eerst de grondwet gewijzigd.