Pas drommels goed op voor helikopters

heli1.jpgLet bij het kiezen van uw hotelkamer in São Paulo toch in hemelsnaam niet alleen op de kwaliteit van de badkamer en het restaurant of het uitzicht vanaf het balkon. De industriële hoofdstad van Brazilië - zo’n twintig miljoen inwoners - is zo dynamisch verstopt dat steeds meer mensen zich luidruchtig verplaatsen per helikopter. Schuin tegenover, op het dak van hotel Emiliano, is het tussen acht uur ‘s ochtends en zeven uur ‘s avonds een komen en gaan van schreeuwende luchttaxi’s. Op sommige momenten zie je op meer plekken tegelijk helikopters rondvliegen. Je doet er geen oog dicht.

Het is ook nog eens extra druk in heet São Paulo omdat overmorgen de Amerikaanse president George W. Bush komt buurten. In Brazilië begint hij aan de langste reis die hij ooit heeft gemaakt in Latijns Amerika. Hij bezoekt in een week de bevriende leiders van Brazilië, Uruguay, Colombia, Guatemala en Mexico. De Amerikaan wil de banden in de regio aanhalen om de al maar groeiende invloed van duivelbezweerder Hugo Chávez uit Venezuela in te dammen.

In Brazilië wil hij dat doen door overeenkomsten te sluiten ter verder ontwikkeling van heli2.jpgalternatieve brandstoffen. Als de Amerikaanse karren straks echt meer rondrijden met ethanol in de tank is dat een fijne lange neus aan het adres van olieboer Chávez.

De Venezolaanse president zal deze week overigens ook niet stilzitten. Op initiatief van de gefrustreerde links populistische president van Argentinië Néstor Kirchner - die door Bush op zijn rondreis demonstratief wordt overgeslagen - wordt er vrijdag in Buenos Aires een anti Bush manifestatie gehouden. Chávez is uitgenodigd als voornaamste spreker en zal in de Argentijnse hoofdstad flink uitvaren tegen de moordenaars uit Amerika. Bush is op dat moment in buurland Uruguay.

Een drukte van belang kortom. Gelukkig slaapt Bush hier ordinair in het Hilton, vijf minuten helikopteren verderop.

    • Marcel Haenen