Van oude en nieuwe gevaren

danger3_1.jpgdanger2.jpgIk schreef eerder over die Russische neiging  tot waarschuwen. Op scholen leggen plakkaten uit wat te doen in geval van bom of gijzeling. Zo bezweert men het noodlot.

danger4.jpgdanger1.jpgIn het dorp Maina trof ik een muur vol gelige  Sovjetwaarschuwingen aan. (klik maar!) Hoofdpersoon is een stripfiguur dat machines vernielt. Realistische figuren  tonen hoe het wél moet. Het stripfiguur staat dichter bij de doorsnee kolchoznik, vrees ik. 

danger5.jpgdanger7.jpgEnfin, in die dagen viel er in een vergeten dorp als Maina nog het een en ander te vernielen.  Moderne waaschuwingen zijn met de hand getekend. Het gevaar schuilt niet langer in arbeidsongevallen en gevaarlijke machines, zo blijkt. Want werk is er niet op het platteland en de machines zijn als schroot verkocht. Tegenwoordig  schuilt het gevaar louter in drinken en roken in bed.

PS: Zijn alle machines dan verdwenen uit dorpen als Maina? Niet alle machines. Sommige houden dapper stand, zoals deze fraaie drukpers uit de jaren dertig. Tot voor kort werd daar de dorpskrant ‘De Leninist’ op gedrukt, nu vooral brochures en officiële bekendmakingen. Vrouwen houden de pers draaiend. En gezien het voorgaande is dat een geruststellende gedachte.

 

    • Coen van Zwol