Opmaat naar Europese fusie KPMG

KPMG Nederland, één van de grootste accountants- en adviesconcerns, gaat fuseren met zijn zusterorganisaties in Engeland en Duitsland.

Dat blijkt uit een interne notitie van de raad van bestuur aan de ruim tweehonderd vennoten, waarin zij een voorstel doet zich aan te sluiten bij de eerder vorig jaar aangekondigde fusie tussen Engeland en Duitsland. Na „een serie van intensieve onderhandelingsgesprekken” met de directies van Duitsland en Engeland is de Nederlandse raad van bestuur van mening dat de fusie „een logische stap is in de ontwikkeling van de Nederlandse firma”. Eind april zal de aandeelhoudersvergadering van de Nederlandse partners van KPMG het fusievoorstel definitief moeten goedkeuren.

Tot nu toe opereert KPMG als een internationaal samenwerkingsverband tussen verschillende landenorganisatie. Het behoort tot de vier grootste accountantkantoren ter wereld. Vorig jaar ontstond beroering, nadat de twee grootste landen, Engeland en Duitsland, in het geheim hadden besloten te fuseren. Die fusie krijgt haar beslag op 1 oktober. Andere landen hebben de mogelijkheid gekregen zich bij de fusie aan te sluiten. Door deze procedure vrezen sommige partners in Nederland een kennisachterstand en verlies aan invloed.

Een bron binnen KPMG zegt dat vooral de belangrijke accountancy-afdeling die zich op het middelgrote bedrijfsleven richt zich zorgen maakt. „Voor Engeland en Duitsland tellen alleen de grote klanten. KPMG Nederland is vooral sterk in het middensegment.” Ook zou de winstgevende belastingadviestak van KPMG Meijburg & Co niet met met de nieuwe combinatie willen meedoen. In het bestuur van het nieuwe internationale kantoor zullen volgens de ingewijde geen Nederlanders zitting hebben, wel in de raad van commissarissen.

KPMG-bestuursvoorzitter B. van der Veer bevestigt het voorstel voor een fusie, maar wil geen details prijsgeven. „Ik wil graag eerst de partners informeren. Zij hebben overigens het laatste woord.”

Bij KPMG Nederland werken bijna 3.400 mensen. Vorig jaar boekte het kantoor een omzet van 634 miljoen euro.

    • Philip de Witt Wijnen