NVB: regels voor belangen in bank moeten strenger

Amsterdam. De regels rond het opbouwen van grote belangen in financiële instellingen moeten worden aangescherpt. Dit zei Hein Blocks, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), gisteren. De aandelen die een partij in bezit heeft mogen nu maar 10 procent van het stemrecht vertegenwoordigen. Voor meer stemrecht is speciale toestemming van de toezichthouder nodig. ”Dat was vroeger 5 procent. Wellicht is het een idee om dit weer terug te brengen”, aldus Blocks tijdens een toelichting op het jaarverslag van de NVB. De organisatie behartigt de belangen van de in Nederland actieve banken. Blocks reageerde hiermee op de ontwikkelingen rond ABN Amro. Het Britse speculatieve beleggingsfonds TCI heeft een belang van ruim 1 procent in de bank en schreef twee weken geleden een brief aan de topbestuurders waarin het vroeg om een strategische koerswijziging. Blocks zei achter de woorden te staan van Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank. Wellink zei dat de brief van TCI ”een brug te ver” was. Blocks: ”Ik onderschrijf de woorden van Wellink, al kwam zijn reactie wellicht wat vroeg.”