Noord-Korea en VS praten in New York

De VS en Noord-Korea zijn in New York onderhandelingen begonnen over normalisering van hun betrekkingen. Het bilaterale gesprek vloeit voort uit het akkoord dat vorige maand in Peking werd bereikt over stopzetting van Noord-Korea’s kernwapenprogramma.

De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill en zijn Noord-Koreaanse tegenspeler Kim Kye-gwan ontmoetten elkaar gistermiddag voor een eerste sessie, gevolgd door een werkdiner. Zij zouden vandaag de hele dag verder overleggen.

Het is voor het eerst in zeven jaar dat Amerikaanse en Noord-Koreaanse onderhandelaars op zo’n hoog niveau op Amerikaanse bodem om de tafel zitten. In oktober 2000 bezocht de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Na het aantreden van president George Bush in 2001 verslechterde de relatie snel. Bush deelde Noord-Korea in bij de ‘As van het Kwaad’.

Formeel verkeren de VS en Noord-Korea nog steeds in staat van oorlog sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953. Dat beide landen nu rechtstreeks met elkaar praten is een direct gevolg van de doorbraak die een maand geleden in Peking werd bereikt in het zogeheten zes-partijenoverleg over stopzetting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma in ruil voor (economische) steun zoals de leverantie van olie. Bij het zes-partijenoverleg, dat later deze maand in Peking zal worden voortgezet, zijn behalve de VS en Noord-Korea ook Zuid-Korea, Japan, Rusland en voorzitter China betrokken.

Hill en Kim deden gisteren na afloop van hun eerste gespreksronde geen mededelingen. Maar op een eerder gisteren in New York belegde bijeenkomst tussen Kim en een aantal Amerikaanse Noord-Korea-deskundigen en nucleaire experts bleek de sfeer opmerkelijk positief. Vergeleken bij eerder contacten was er sprake van „een zee van verandering in toonzetting en van inhoud”, aldus kerngeleerde Jim Walsh van het Massachusetts Institute of Technology die op de bijeenkomst aanwezig was.

In de overeenkomst die vorige maand in Peking werd gesloten, zegt de regering in Pyongyang de stillegging toe van haar kerncentrale in Yongbyon. Ook worden inspecteurs van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) toegelaten. Later volgen meer stappen.

De VS hebben toegezegd hun financiële sancties tegen Noord-Korea te heroverwegen. (Reuters)