Nog geen snipper bewijs voor complot tegen Diana

De tiende verjaardag van de dood van prinses Diana deze zomer komt in zicht, maar het touwtrekken over de oorzaak van haar dramatische einde is nog altijd in volle gang.

Was het een verkeersongeluk in een Parijse tunnel, zoals onderzoeken van de Franse en de Britse politie concludeerden? Of werden zij en haar minnaar Dodi Al Fayed het slachtoffer van een moorddadig complot, waarbij prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth, samenwerkte met de inlichtingendienst MI6? Dodi’s vader, Mohammed Al Fayed, gelooft het laatste en schakelt de duurste advocaten in om zijn gelijk te halen.

Langs allerlei omwegen blijft de dood van Diana de Britten achtervolgen. Zo dook de kwestie vorig jaar plotseling op in de bioscoop via The Queen, waarin de actrice Helen Mirren Elizabeth treffend uitbeeldde. De film speelt in de bewogen dagen na Diana’s dood, toen een hevige opwelling van collectief verdriet over het land sloeg. De koningin kwam er veel minder onverschillig uit naar voren dan vaak is gesuggereerd. Prins Philip daarentegen lijkt een houwdegen van de eerste orde en zijn zoon Charles, ex-echtgenoot van Diana, een gevoelige maar slappe man. Maar met moord werd de koninklijke familie volstrekt niet in verband gebracht.

Als het echter aan Mohammed Al-Fayed ligt, draaft zowel de bejaarde prins Philip als prins Charles later dit jaar als getuige op bij een nieuwe ronde in het juridische steekspel om de dood van Diana en Dodi. Eindelijk wordt dan een formeel onderzoek naar de doodsoorzaak gehouden, een zogeheten ‘inquest’. Dat is steeds uitgesteld in afwachting van eerdere politie-onderzoeken.

Al Fayed, een schatrijke moslim die eigenaar is van het Londense luxewarenhuis Harrods, betoogt dat de koninklijke familie zijn zoon en Diana uit de weg heeft laten ruimen om te voorkomen dat het koninklijk huis, al was het maar indirect, via Dodi geassocieerd zou raken met een moslim. Volgens Al Fayed bezat Diana haatdragende brieven van prins Philip, die ze omschreef als haar „kroonjuwelen”. De advocaten willen dat deze ter beschikking komen tijdens de zaak.

Al Fayed boekte eind vorige week een succesje. Een rechtbank oordeelde dat de ‘inquest’ moet worden afgewikkeld met een jury. Dit zeer tegen de zin van barones Butler-Sloss, de vooraanstaande juriste die als rechter van instructie bij de zaak optreedt.

Gisteren waren er weer inleidende schermutselingen voor de ‘inquest’. De barones sloeg hard terug. „Het zou geweldig helpen als ik wat bewijsmateriaal van het team van de heer Al Fayed kon krijgen die de beschuldigingen onderbouwen”, sprak ze bits, „want op het ogenblik is me nog geen snipper bewijs aangereikt.”

Ook het laatste politie-onderzoek, eind vorig jaar gepresenteerd door de voormalige Londense politiecommissaris Lord Stevens, vond geen enkel bewijs voor een complot. Het concludeerde, net als Franse collega’s eerder, dat het om een ongeluk ging bij een achtervolging door persfotografen. De chauffeur van het paar was bovendien dronken.

Aanhangers van Diana kunnen intussen voldoening putten uit het feit dat een jury met ‘gewone’ mensen het eindoordeel zal vellen over de dood van de vrouw, die door premier Tony Blair bij haar dood werd omschreven als „de prinses van het volk”. Daarmee is haar nagedachtenis wellicht meer gediend dan met de kostbare maar krakkemikkige fontein in het Londense Hyde Park. Na jarenlange vertraging kon dat monument in 2004 worden onthuld. Losse bladeren zorgden prompt voor overstromingen. Bezoekers gleden uit en moesten gewond worden afgevoerd. Critici omschreven het monument als „een open riool”. Het ging in 2005 dicht voor reparaties en is nu weer open.

    • Floris van Straaten