Nederland houdt vijf ‘Goudstikkers’

De Nederlandse staat heeft vier schilderijen uit de Goudstikkercollectie teruggekocht. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Cultuur, PvdA) gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om de werken Architectuurfantasie met figuren (1633) van Dirck van Delen (afkomstig uit het Noordbrabants Museum in Den Bosch), Anna Strick van Linschoten en Philips Ram (1625), twee bij elkaar horende portretten van Paulus Moreelse (Centraal Museum, Utrecht) en Gezicht op Delft (1665) van Daniël Vosmaer (Het Prinsenhof, Delft). Met de aankoop is 2,9 miljoen euro gemoeid.

Een vijfde schilderij, Kind op Sterfbed van de zeventiende-eeuwse schilder Bartholomeus van der Helst, wordt door de erven van kunsthandelaar Jacques Goudstikker aan Nederland geschonken. Het schilderij was altijd een van de publiekstrekkers van museum Gouda.

Over het schilderij Het gebed van Tobias en Sara van Jan Steen, dat zich bevindt in het Haagse Bredius Museum en dat voor de helft eigendom is van de gemeente Den Haag, wordt nog onderhandeld.

Topstukken als de landschappen van Salomon van Ruysdael, Jan Mostaert en Claude Lorrain konden niet voor Nederland behouden blijven. „Ons budget was niet onbeperkt”, zegt de woordvoerder van minister Plasterk. „We konden niet alles terugkopen wat we wilden.” Tijdens de „informele” onderhandelingen met Marei von Saher, erfgename van Jacques Goudstikker, bleek dat de Mostaert en de Ruysdael niet werden aangeboden.

Het ministerie zegt vooral blij te zijn dat nu een punt achter de zaak kan worden gezet. „Voor ons was het belangrijk dat de collectie-Goudstikker zo netjes mogelijk, dus in goede staat, teruggegeven zou worden aan de erven. Aan de teruggave wilden wij geen voorwaarden verbinden. De consequentie is wel dat werken van kunsthistorisch belang nu ons land verlaten.”

De Nederlandse staat droeg de 202 werken van de Goudstikkercollectie in februari 2006 formeel over aan de erfgename. De schilderijen, die zich in 1940 in de collectie van de joodse kunsthandelaar Goudstikker bevonden en na de oorlog in bezit kwamen van het rijk, zijn inmiddels uit het depot. In april en juli wordt ruim de helft ervan door Christie’s geveild in New York en Londen.

Topstukken: pagina 9