Mami

Hoeveel vertrouwen heb je in het maatschappelijke middenveld? Ik denk al weken over die vraag na en ben het zelfs liefkozend ‘Mami’ gaan noemen. Mami was de ster van de kabinetspresentatie.

Kom je er niet uit? Vraag het aan Mami. Een onoplosbare politieke tegenstelling? Vraag het aan Mami. Vage afspraken gemaakt? Mami weet raad. En weet ze het niet meteen, dan komt ze binnen honderd dagen met een antwoord. Mami is een droomvrouw, de ideale callgirl voor twijfelende bestuurders op zoek naar draagvlak.

Zo bezien komt Mami een paar jaar te laat. De kabinetten-Balkende II en III hadden bij Mami te rade moeten gaan toen ze de grote sociale hervormingen doorvoerden. Het zal nog moeilijk worden haar zover te krijgen dat ze niet gaat pruilen en de premier resoluut de deur wijst omdat hij haar eerder afwees. Dat geeft niets, heeft Bos al aangekondigd: dan neemt het kabinet de besluiten gewoon zelf.

Precies. Waarom neemt het kabinet die besluiten eigenlijk niet zelf? Daar denk ik over na. Ik heb veel vertrouwen in Mami waar het de sociale zekerheid betreft. Maar daarbuiten? Mami is opgebouwd uit honderden belangenorganisaties. Je mag van haar geen grote, eenduidige, visie verwachten.

Je kunt op Mami bouwen als er compromissen mogelijk zijn waarbij iedereen een beetje wint en verliest. Maar Mami is een zeurende peinzer als ze kordaat moet handelen. Dan zegt een deel van haar dat we het openbaar vervoer gratis moeten maken en miljarden extra in duurzaamheid moeten investeren. Een ander deel zegt dat dat ten koste gaat van de economische groei. Gevolg: ze komt er niet meer uit, gaat zichzelf tegenspreken, sleept zich van vergadering naar vergadering. Dan is ze geen droomvrouw meer, geen ideale callgirl, maar een zeikwijf van wie je zou willen dat ze eens ophield aan je hoofd te zeuren. Dan moet je haar helpen, haar de richting wijzen, haar een vooruitstrevende milieu- en vervoerpolitiek door de strot duwen. Je doet dat ‘omdat je van Mami houdt’, en het heet regeren.

Menno van der Veen

Publicist en programmamaker bij de Balie in Amsterdam.

    • Menno van der Veen