Julien C. naar Pieter Baan

Julien C. (22) die wordt verdacht van de moord op Jesse D. (8) gaat in april naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Hij zal daar psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht. Dat bleek gisteren bij op de eerste pro forma zitting van de rechtszaak tegen C. in Breda.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt C. ervan Jesse „opzettelijk en met voorbedachte rade” te hebben doodgestoken in basisschool Klim-Op in Hoogerheide. Advocaat G. Spong van de verdachte, die aanwezig was maar zweeg, meldde dat zijn cliënt elke betrokkenheid ontkent. C. is volgens zijn raadsman van oordeel dat drie Tsjetsjenen verantwoordelijk zijn voor de moord. De drie mannen zouden hem hebben afgeperst en hem op de ochtend van het misdrijf in Hoogerheide hebben mishandeld. Bovendien zouden zij hebben gedreigd zijn halfbroertje, dat bij Jesse in de klas zat, iets ernstigs aan te doen.

Twee van de drie Tsjetsjenen zijn opgespoord. Ze hebben een alibi opgegeven en verzekerd dat ze op 1 december niet in Hoogerheide waren. Spong zet vraagtekens bij hun verklaringen, omdat beiden die verklaringen wijzigden.

Spong vroeg de rechtbank het tweetal te laten verhoren, de rechtbank stemde daarmee in. De officier van justitie zei dat uit getuigenverklaringen en ander onderzoek vast staat dat de twee op het moment van de moord niet in Hoogerheide waren. De voorzitter van de rechtbank liet gisteren weten dat de volgende zitting op 23 mei wordt gehouden, maar dat dan nog geen inhoudelijke behandeling plaatsvindt. Dat laatste is gepland voor 16 augustus.