Joop Wijn stapt over van politiek naar Rabobank

Joop Wijn gaat per 1 juni werken bij Rabobank. Gisteren maakte de bank bekend dat de voormalig minister van Economische Zaken een directiefunctie krijgt, net onder de raad van bestuur. Zijn precieze functie wordt vastgesteld na „een uitgebreid kennismakingsprogramma in binnen- en buitenland”.

Wijn (37) verliet vorige maand vrij onverwacht de politiek, nadat hij was gepasseerd voor een ministerspost in het nieuwe kabinet-Balkenende. De CDA’er was graag minister van Economische Zaken gebleven, een functie die hij sinds juli vorig jaar bekleedde. De partijtop van het CDA zag in Wijn de ideale nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Wijn had vorig jaar al gezegd die functie niet te ambiëren.

Voordat Joop Wijn in 1998 zijn politieke loopbaan begon en onder meer Kamerlid, staatsecretaris en minister van Economische Zaken werd, was hij ook al bankier. Na zijn studies economie en rechten werkte hij vier jaar bij ABN Amro, onder meer bij de investeringstak ABN Amro Participaties.

Wijn zegt blij te zijn met zijn nieuwe baan: „Ik verwacht dat ik me zeer thuis zal voelen bij de Rabobank. De maatschappelijke binding van de bank en de cultuur waarbij de klant centraal staat spreken me bijzonder aan.”

Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank vindt dat „er een goede fit bestaat tussen Wijn en de Rabobank. Wijn brengt economische, fiscale en financiële kennis mee die goed van pas komen.” Volgens een bron bij Rabobank zal Wijn een volwaardige bankiersfunctie krijgen, „geen politieke lobbybaan”. Door zijn benoeming komt er een eind aan de geruchten over de overstap van een andere ex-politicus. „Nu we Wijn binnen hebben, zal Gerrit Zalm hier niet meer komen”, aldus de ingewijde.