Iran verantwoordelijk voor huidige situatie

Harry van Bommel e.a. pleiten voor onderhandelingen in plaats van sancties na het uitkomen van het zoveelste rapport over het Iraanse nucleaire programma van het IAEA, de nucleaire waakhond van de VN (NRC Handelsblad, 23 februari).

Van Bommel c.s. gaan er volledig aan voorbij dat de politieke eisen van de Veiligheidsraad direct zijn overgenomen van de Beheersraad van het IAEA. Van Bommel c.s zeggen voorts: `De EU heeft samen met het accorderen van de resolutie 1737 de deur naar onderhandelen op een kiertje gezet`.

Nonsens. In de eerste plaats heeft de EU niets te `accorderen` als het gaat om een bindende resolutie, in de tweede plaats: die deur staat al `wagenwijd` open. De Veiligheidsraad zegt in resolutie 1737 dat de beoogde opschorting kan bijdragen aan een diplomatieke oplossing `die garandeert dat Irans nucleaire programma uitsluitend vreedzame doeleinden dient`. Hij roept Iran op te gaan onderhandelen over de voorstellen die de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland in juni 2006 hebben gedaan Deze omvatten o.a. een herbevestiging van Iran`s recht op kernenergie conform het Non-Proliferatieverdrag en steun bij de bouw van licht-waterreactoren.

Van Bommel c.s. zouden er goed aan doen deze voorstellen mee te nemen in hun overwegingen. Nu komt Iran met hun argumentatie wel heel makkelijk weg. Onder de huidige omstandigheden ligt de primaire verantwoordelijkheid voor de situatie in Teheran: daar moeten de antwoorden worden gegeven op de vragen die het IAEA al sinds medio 2005 stelt.

    • Dick Leurdijk Instituut Clingendael