Internet Voorkeur

Verkiezingskijker. De Universiteit van Amsterdam (ILPS, ISLA) heeft een zoekmachine ontwikkeld waarmee de teksten van partijprogramma’s kunnen worden doorzocht. Het instituut, dat voor de Tweede Kamerverkiezingen al een dergelijke programma ontwikkelde, maakte voor de Statenverkiezingen die morgen worden gehouden Verkiezingskijker.nl. Hier kunnen de beloftes van de deelnemende partijen snel op trefwoord of thema doorzocht worden. Er doen afhankelijk van de provincie zo'n 10 à 20 partijen mee aan de Statenverkiezingen. In de zoekmachine zijn de verkiezingsprogramma’s van alle partijen met een vrij verkrijgbaar programma opgenomen. De volgorde van de partijen is in het scherm voor geavanceerd zoeken bepaald door hun lijstnummers zoals de kiesdistricten die hebben vastgesteld.

De thema’s zijn o.m.: samenleving en sociaal beleid, zorg en welzijn, platteland en natuur, provincie, gemeenten en Den Haag, economie en toerisme, wonen en ruimte, milieu, veiligheid, onderwijs en arbeidsmarkt, verkeer en vervoer en kunst en cultuur. Te zien is hoe partijen per provincie over de thema’s denken. Bij elk thema staan bovendien drie subthema’s. Daarnaast kan een eigen zoekterm worden ingetikt, op basis waarvan per provincie wordt gezocht.

Meer info: www.verkiezingskijker.nl