Hersenen kleiner in schizofamilies

rotterdam, 6 maart. Bij broers, zussen en ouders van schizofreniepatiënten zijn sommige delen van de hersenen net zo verkleind als bij de verwante patiënten. Dat blijkt uit een meta-analyse van hersenonderzoek onder schizofreniepatiënten en hun eerstegraadsfamilieleden door psychiaters van het UMC Utrecht. Bij deze bundeling van 25 eerder gedane, kleine onderzoeken onder ruim 1.000 gezonde familieleden en niet-verwante gezonde mensen, ontstond een helder beeld uit de vaak tegenstrijdige uitslagen van de afzonderlijke onderzoeken, schrijven de onderzoekers in het gisteren verschenen Archives of General Psychiatry. Schizofreniepatiënten hebben vaak een wat kleinere hippocampus en amygdala. Dat zijn twee hersengebiedjes die centraal in de hersenen liggen. De vraag is of dat een gevolg is van de ziekte of de medicatie. Of dat die afwijkingen al bestaan voordat de ziekte zich openbaart. De uitkomst versterkt ook het idee dat de aanleg voor schizofrenie vaak in families aanwezig is, maar dat niet iedereen uiteindelijk patiënt wordt.