Frankrijk tekent contract Abu Dhabi

De vestiging van het Louvre in de golfstaat Abu Dhabi gaat door. Vanmorgen ondertekende de Franse minister van Cultuur Donnedieu de Vabres het contract voor het museum met sjeik Sultan bin Tannoun, de voorzitter van Autoriteit voor Toerisme en Cultuurgoed in Abu Dhabi.

Het is voor het eerst dat de Franse staat de naam van het grootste nationale museum als merknaam afstaat voor een buitenlands project.

Het Louvre Abu Dhabi wordt een ‘universeel museum’ met de nadruk op klassieke westerse kunst, ingericht door de verzamelde Franse nationale musea.

Uiterlijk in 2013 gaat het open, in een gebouw van de Franse architect Jean Nouvel waarvan de bouw nog dit jaar begint. Het project leidde de afgelopen maanden tot ophef in Franse culturele kringen, onder meer over het commerciële karakter van de afspraken. Volgens Parijs brengt de overeenkomst meer dan 500.000 euro op.

Behalve het Louvre zal ook het Amerikaanse Guggenheim een vestiging in Abu Dhabi krijgen. Ook is er een maritiem museum gepland.

Het cultureel thema-eiland van Abu Dhabi, dat ook een nationaal museum, negentien paviljoens voor een biënnale en verschillende kunstscholen zal omvatten, moet een attractie voor cultuurtoeristen worden die zijn gelijke in de wereld niet kent. De cultuurwijk maakt deel uit van investeringen van 27 miljard dollar in de modernisering van Abu Dhabi.