Foto’s van Christiaan Braun naar Biënnale van Venetië

De Nederlandse kunstverzamelaar Jan Christiaan Braun doet dit jaar mee aan de Biënnale van Venetië. Als kunstenaar. Hij is gevraagd foto’s te maken voor de overkoepelende expositie. Deelname daaraan geldt als zeer prestigieus.

Braun (66) reageert dan ook enthousiast op de uitnodiging. „Het voelt alsof je een boek aan het lezen bent dat je zelf hebt geschreven.” Van Braun was niet bekend dat hij actief was als kunstenaar. Hij is vooral bekend als verzamelaar van vooral werken op papier.

Christiaan Braun had sinds 1987 een tijd lang in Amsterdam naast het Van Gogh Museum zijn eigen museum Overholland, waarin hij onder meer uit die collectie exposeerde. Er waren werken te zien van kunstenaars als Gerhard Richter, Roy Lichtenstein, Frank Stella, Cezanne, Louise Bourgeois en Marlene Dumas. Door problemen met de gemeente Amsterdam besloot hij na enige jaren het museum te staken.

Later maakte Braun verschillende exposities, onder meer in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Sinds 1996 is Braun als Trustee Committee Member betrokken bij het Museum of Modern Art in New York.

De hoofdtentoonstelling in Venetië wordt samengesteld door biënnaledirecteur Robert Storr. Hij is conservator en hoogleraar aan de Amerikaanse Yale University. Storr heeft Braun gevraagd om diens foto’s te mogen exposeren, die „een onbekende kant van het leven in New York laten zien”.

Braun deed de filmacademie in Amsterdam en kwam kort daarna in contact met Lettergieterij Amsterdam. Na een tijd bij het grafische bedrijf Tetterode begon hij een eigen handel in letterzetters. Later nam hij het gerenommeerde Duitse bedrijf Berthold over dat hij in 1986 verkocht.

De directie van de Biënnale maakt vanmiddag op een persconferentie in Rome meer bekend over het programma. Het Nederlands paviljoen wordt ingericht door Maria Hlavajova. Zij laat onder meer werk van videokunstenaar Aernout Mik zien.