EU wil zwaardere sancties Soedan

Brussel, 6 maart. De Europese Unie heeft gisteren de VN opgeroepen zwaardere sancties tegen Soedan te overwegen, om dat land te dwingen mee te werken aan een vredesproces in de regio Darfur. Er is al een wapenembargo tegen Soedan van kracht. Na beraad in Brussel meldden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken dat ze ”diep bezorgd” zijn over de verslechterende situatie in Darfur. Daar zijn de laatste jaren naar schatting 200.000 mensen omgekomen in het conflict tussen Afrikaanse rebellen en de regering en haar Arabische bondgenoten van de Janjaweedmilitie. Khartoum weigert de 7.000 soldaten van de Afrikaanse vredesmacht te laten versterken met duizenden VN-militairen. De EU, die een groot deel van de kosten van de Afrikaanse vredesmacht betaalt, is bereid die financiële steun uit te breiden.