Eindhoven duikt in zaak-Pastoor

De gemeenteraad in Eindhoven houdt een raadsenquête naar het aftreden van wethouder Pastoor. Gisteren was de burgemeester aan de beurt om te getuigen.

Ad Pastoor (Leefbaar Eindhoven) trad ruim anderhalf jaar geleden af als wethouder in Eindhoven. Hij zou een bouwbedrijf hebben bevoordeeld bij een opdracht voor nieuwbouwwoningen.

Er werden al twee onderzoeken gedaan naar de kwestie-Pastoor. Het derde onderzoek is nu bezig. En wel met een uniek middel: de raadsenquête. Het is vergelijkbaar met een parlementaire enquête, maar dan op gemeenteraadsniveau. Sinds de introductie ervan, in 2002, is het nog maar een paar keer ingezet.

Gisteren hoorde de commissie van gemeenteraadsleden de twee belangrijkste getuigen in de zaak: burgemeester A. Sakkers van Eindhoven en voormalig commissie-voorzitter I. Caminada.

In 2005 deed Caminada op verzoek van de gemeente Eindhoven onderzoek naar Pastoor. De belangrijkste conclusie was dat Pastoor „bestuurlijk onjuist” had gehandeld.

De ‘kwestie-Pastoor’ begint met publicaties in het Eindhovens Dagblad in september 2005. Uit onderzoek van die krant blijkt dat Pastoor een projectontwikkelaar van een door ambtenaren samengestelde lijst voor een bouwopdracht in Waterrijk had laten schrappen, en laten vervangen door Bouwbedrijf Moeskops, dat veel lager op die lijst stond.

De commissie-Caminada hoorde een groot aantal ambtenaren. „Ze waren bereid het achterste van hun tong te laten zien”, zei Caminada gisteren tegen de raadsenquêtecommissie. De verslagen en opnamen van de gesprekken werden vernietigd. Dit tot woede van Pastoor, die graag wil weten wie er wat over hem heeft gezegd.

Caminada benadrukte gisteren dat het „een wijs besluit” was om de gesprekken niet openbaar te maken. „Ambtenaren vertelden ons dat ze de wethouder niet meer konden volgen. Maar de kans was wel groot dat Pastoor na de verkiezingen terug zou keren als wethouder. Om personen te beschermen hebben we besloten de informatie te vernietigen.” De twee andere leden van de commissie-Caminada bevestigden eerder op de dag die lezing van de voormalige commissie-voorzitter.

Overigens had de commissie het recht om de informatie te vernietigen, omdat het een extern onderzoek betrof. Daardoor valt de commissie buiten de Wet Openbaarheid van Bestuur. Saillant detail is dat de informatie uiteindelijk niet werd vernietigd, omdat een ambtenaar nog interviews en verslagen thuis op zijn computer had staan. Dat bleek uit een onderzoek naar de ‘vernietiging’ van de interviews door het bureau 4iTrust.

„In Eindhoven doen geruchten de ronde dat burgemeester Sakkers belang zou hebben bij de vernietiging van interviewgegevens”, vertelt Hans Rozendaal, voorzitter van de raadsenquêtecommissie. Burgemeester Sakkers ontkende gisteren alle betrokkenheid bij de vernietiging van de interviews. Hij zei zelfs met „verbijstering kennis van te hebben genomen” van de vernietiging. „Ik had zelf geen enkel probleem met welke openbaarheid dan ook.”

De burgemeester slaagde er gisteren niet in alle vragen rond zijn persoon weg te nemen. Zo zei hij dat hij tijdens een werkbezoek aan China en Korea in oktober 2005 niet op de hoogte was gebracht van de (voorlopige) conclusies van het onderzoek van de commissie-Caminada. Volgens de raadsenquêtecommissie hebben „diverse getuigen” echter bevestigd dat Sakkers in China met ‘anderen’ over de inhoudelijke conclusies van het rapport zou hebben gesproken. „Ik neem daar met teleurstelling kennis van”, reageerde Sakkers. De eventuele betrokkenheid van de burgemeester is interessant, omdat de commissie-Caminada onafhankelijk diende te opereren.

Of dat inderdaad het geval was, probeert de raadsenquêtecommissie boven water te krijgen. Voorzitter Rozendaal verwacht op zijn vroegst in april te rapporteren. Daarna zal de raadsenquêtecommissie zich storten op fouten die de gemeente heeft gemaakt bij de aanbesteding van de nieuwbouw van poppodium De Effenaar.

    • Brian van der Bol