Een gezellige mail uit Nigeria

Behalve de gebruikelijke berichten over penisverlenging en kruiden-Viagra belandt er ook weleens een gezellige mail uit Nigeria in ieders inbox. Je weet wel, zo’n mail met veel officieel uitziende referentiecodes en banknamen, waarin staat dat je binnenkort iets van 4,2 miljoen euro krijgt. Je moet wel eerst zevenduizend euro transactiekosten overmaken, maar dan komt het er snel aan.

Er bestaan allerlei variaties van de Nigeriaanse e-mail. Zo worden sommige mensen gemaild over een onbekend familielid dat in Afrika is verongelukt en een enorme smak geld heeft nagelaten. Ook daarbij horen dan wel ‘douanekosten’. Of ‘juridische kosten’.

Ik dacht dat iedereen die zo’n mail kreeg, daar net zo op reageerde als ik. (Vrolijk lachen en deleten.) Dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn mensen die op de Nigeriaanse mails ingaan. Die duizenden euro’s transactiekosten overmaken. Maar nu is er een Nigeriaanse oplichtersbende gearresteerd. In Nederland, grappig genoeg. Ik was benieuwd naar deze oplichters, die mij zo vaak hebben opgevrolijkt met hun fantasierijke mails, en ging naar de rechtbank in Haarlem.

Noem me extreem bevooroordeeld, maar ik verwachtte dat de verdachten donkerbruine mannen in glanzende pakken zouden zijn. Niets was minder waar. De verdachten die gehoord werden, waren twee blanke vrouwen. Rijk waren ze duidelijk niet geworden van de oplichterij; het waren van die types die te lang blijven dralen bij de koopjesmand van het Kruidvat. Dat vervelende internet ook altijd. Verwacht je een flamboyante Afrikaanse oplichter, krijg je een saaie blanke vrouw.

Gelukkig bleken er ook Nigerianen bij de bende te horen, maar die werden later gehoord. De blanke vrouwen waren bij de bende gevraagd omdat ze blanke vrouwen waren. Mensen geven hun geld immers makkelijker aan een blanke dievegge dan aan een zwarte dief.

Gefascineerd luisterde ik hoe ze mensen geld afhandig hadden gemaakt. Als iemand op hun e-mails in ging, lieten ze diegene naar Nederland komen. Dan lieten ze hem een koffer met geld zien, maar dat geld was vies. Dus moest het schoongemaakt worden. Met héél duur schoonmaakmiddel, van 100.000 euro. Dat betaalde zo iemand meestal graag, want wat is een potje schoonmaakmiddel van een ton als je er een miljoen euro mee kunt schoonmaken?

Zo hadden de vrouwen samen met hun Nigeriaanse bazen miljoenen euro’s binnengehaald. Wat een slimmeriken. Wat een gemeneriken, ook.

Ik had ook weer wat geleerd. Mensen zijn altijd nog veel dommer dan je denkt.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius