Digitale televisie in kwart Nederlandse huishoudens

Rotterdam. In 2006 keek bijna 25 procent van de Nederlandse huishoudens televisie via een digitaal pakket van een kabelmaatschappij, Digitenne of CanalDigitaal (schotel). Dat blijkt uit een onderzoek dat de Stichting Kijkonderzoek (SKO) liet uitvoeren. In 2005 was het aantal digitale kijkers nog beperkt tot 17 procent. Ook de digitale videorecorder is aan een opmars bezig: dertien procent van de ondervraagden maakt gebruik van een harddisk- of dvd-recorder. Ook de EPG, de elektronische programmagids heeft meer gebruikers.

Van de 6.252 mensen die aan het televisieonderzoek meededen, gaf 12 procent aan ook televisie te kijken op de pc. Een jaar geleden was dat nog 8 procent. Door de verschuiving in het kijkgedrag wil SKO nieuwe methodes invoeren om kijkcijfers te meten. Ook de populariteit van internetstreams wordt straks meegeteld.