De boekenmarkt in Bagdad voor en na de aanslag

De boekenmarkt in Bagdad voor en na de aanslag BAGDAD. Bij aan aanslag met een autobom op een markt in Bagdad zijn gisteren dertig mensen omgekomen en zestig gewond geraakt. De boekenmarkt, die is geopend in 1932, veranderde in een ravage. Het vuur reikte tot de derde verdieping van huizen langs de Mutanabistraat. Iraakse intellectuelen zien de markt, die vaak wordt bezocht door schrijvers, als een van de belangrijkste literaire centra van de wereld. Foto AFP A combo picture shows Iraqis gathering at the weekly open air book fair at al-Mutanabi Street in central Baghdad 19 May 2006 (top) and Iraqis covering dead bodies lying among burnt books at the same site following a bomb attack 05 March 2007. A car bomb ripped through Baghdad's oldest book market today, killing at least 26 people and injuring 42, a security official said. The bomb exploded in the renowned Al-Mutanabi Street market in central Baghdad on the east bank of the Tigris river, sending huge black plumes into the sky and enveloping the minarets of a mosque in acrid smoke and dust. AFP PHOTO/SABAH ARAR/AHMAD AL-RUBAYE AFP