Concertgebouw is tegen profijtplan

Het Koninklijk Concertgebouworkest neemt krachtig stelling tegen het nieuwe kunstbeleid, zoals dat in het regeerakkoord staat en hoopt dat cultuurminister Plasterk daarin verandering aanbrengt.

Door het ‘profijtbeginsel’ en een bezuiniging van vijftig miljoen euro moeten de instellingen hun eigen inkomsten sterk verhogen. Maar het Concertgebouworkest verdient al 52 procent van het budget zelf, zei directeur Jan Willem Loot gisteren bij de presentatie van het nieuwe programma.

Een verhoging van de toegangsprijzen van 25 tot misschien wel 65 euro is in strijd met het streven van het kabinet naar verbreding van het publiek. De Nederlandse Opera en de Nationale Reisopera hebben dezelfde bezwaren.

Loot zegt dat vorige minister Van der Hoeven in antwoord op Kamervragen na een publicatie in deze krant al heeft geconstateerd dat de grenzen van succesvol cultureel ondernemerschap bij het Concertgebouworkest zijn bereikt en dat het orkest een langjarig perspectief moet worden geboden. Het Concertgebouworkest hoopt wat dat betreft op Plasterk.

Oud-cultuurminister Hedy d’Ancona, die ooit een minimumeis van vijftien procent aan eigen inkomsten invoerde en nu bestuurslid is van het Concertgebouworkest, zei het profijtbeginsel „ondoordacht” te vinden.

In het nieuwe seizoen besteedt het orkest met vijf concertprogramma’s veel aandacht aan de honderdste geboortedag van Olivier Messiaen. Chef-dirigent Mariss Jansons dirigeert tijdens het Holland Festival 2008 diens Turangalîla-symfonie.