Britten op weg naar aardkorstgat

Rotterdam, 6 maart. Een plaats op de zeebodem waar een groot deel van de aardkorst ontbreekt wordt de komende zes weken onderzocht door een team van 20 Britse wetenschappers. De expeditie is gisteren vertrokken met het onderzoeksschip de RRS James Cook. Het `gat` in de aardkorst ligt op een diepte van drie kilometer, halverwege tussen de Kaapverdische Eilanden en het Caribisch gebied. Het is onderdeel van een mid-oceanische rug, een lange bergketen op de bodem van de Atlantische oceaan waar nieuwe aardkorst ontstaat uit vloeibaar gesteente dat opwelt vanuit de aarde. Deze mid-oceanische ruggen bestaan doorgaans uit magma, gestold gesteente met een kenmerkende samenstelling van basalt en gabbro. Door ter plaatse meer monsters te nemen met robotgestuurde boren hoopt het Britse team vast te stellen in hoeverre het `gat` te rijmen is met bestaande geologische modellen over het ontstaan van nieuwe aardkorst langs mid-oceanische ruggen.