Belegger koopt Madame Tussauds

Investeringsmaatschappij Blackstone Group koopt voor 1 miljard pond (1,5 miljard euro) amusementsbedrijf Tussauds. Gisteren maakte Blackstone bekend dat ze Tussauds, bekend van de wassenbeeldenmusea, samenvoegt met Merlin Entertainments Group, de eigenaar van pretparken als Legoland, Sea Life en Gardaland, die ze al in bezit had.

Samen trokken de twee ketens in 2006 ruim 30 miljoen bezoekers, verspreid over vijftig attractieparken in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Met dat aantal komt Merlin op de tweede plek in de ranglijst van pretparkexploitanten. Marktleider is Disney, met jaarlijks bijna 100 miljoen bezoekers. Ondanks de straatlengte voorsprong van de nummer één heeft Merlin de ambitie „wereldleider op het gebied van familie-vermaak” te worden, aldus het bedrijf gisteren.

Tussauds was vanaf maart 2005 in Arabische handen. Dubai International Capital (DIC) betaalde toen 800 miljoen pond voor de keten aan de toenmalige eigenaar, investeerder Charterhouse Capital, die een aandeel van 20 procent in de nieuwe combinatie van Merlin en Tussauds houdt.

Volgens Blackstone heeft zowel Merlin als Tussauds de afgelopen jaren geprofiteerd van het feit dat beide werden beheerd door investeerders. „De investeringen van Dubai International en Blackstone hebben ervoor gezorgd dat Merlin en Tussauds nu marktleiders zijn”, aldus Blackstone.

Naast de wassenbeeldenmusea bezit Tussauds ook het reuzenrad The London Eye en drie grote pretparken in Groot-Brittannië. Tussauds trok vorig jaar 14 miljoen bezoekers, het Nederlandse Madame Tussauds in Amsterdam, ontving in 2006 460.000 bezoekers.