AFM bekijkt effectenhandel via moskeeën

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat een onderzoek instellen naar mogelijke illegale handel in effecten in Turkse moskeeën en koffiehuizen. Dat bevestigt een woordvoerster van de AFM.

De aanleiding zijn berichten in de Volkskrant dat honderden Amsterdamse Turken zijn opgelicht. Vorige week dienden een aantal gedupeerden een bezwaar in bij het Amsterdamse stadsdeel de Baarsjes tegen de bouwvergunning van de Westermoskee. Deze nieuwe moskee wordt gebouwd door de Turkse organisatie Milli Görüs in samenwerking met woningcorporatie Het Oosten. Volgens het bezwaarschrift zou Milli Görüs betrokken zijn bij oplichting, waardoor duizenden Amsterdamse Turken in financiële problemen zouden zijn geraakt.

De Westermoskee komt op de plaats waar jarenlang een oude garage stond. Die garage werd door Milli Görüs jarenlang gebruikt als gebedsruimte. Maar volgens de klagers werd die gebedsruimte gebruikt als illegaal wisselkantoor en konden de gelovigen hier beleggen in islamitische fondsen. Daartoe werden ze, zeggen de gedupeerden, opgeroepen door de imam. Er werden hen grote rendementen beloofd, maar daarvan hebben de deelnemers nooit iets ontvangen.

Ook in Duitse kranten zijn de afgelopen jaren verhalen verschenen over oplichting van duizenden Turken. Volgens die verhalen zou de Turkse organisatie Milli Görürs hierbij een central rol spelen. Gelovigen verzamelden duizenden euro’s, maar leverden ook goud en zilver in, volgens een artikel in Die Welt van van 21 januari vorig jaar. Het geld en de sieraden werden vervolgens in koffers naar Istanbul gevlogen. Maar van de rendementen, die zouden oplopen tot 40 procent, werd nooit iets uitgekeerd.

Milli Görüs laat via een woordvoerder weten dat in de jaren negentig inderdaad in veel moskeeën en koffiehuizen werd opgeroepen om te beleggen in islamitische fondsen. Een groot deel van de Turkse gemeenschap gaf daaraan gehoor. Maar volgens Milli Görüs is er geen sprake van dat het geld in de zakken van bestuurders of imams is verdwenen. „Er kwamen vertegenwoordigers van die beleggingsfondsen ook in de moskeeën van Milli Görüs, maar wij hebben niets met die fondsen te maken. Maar als je zoveel geld verliest, doet dat pijn en nu wijzen ze naar ons. Wij hebben deelname nooit gestimuleerd en waren er ook niet financieel bij betrokken.”