7 redenen om uit te gaan

XO

Grote Markt 8, HaarlemTelefoon (023) 551 13 50Keuken open 10.00-23.00u., zo vanaf 11.00u.Gem. prijs 3-gangen à la carte 23,00 euroCategorie: hip

De donkere begane grond van XO wordt gebruikt om te borrelen of om een kop koffie te nuttigen, waarna je met de wenteltrap naar boven koerst voor het diner. Daar kan je, te midden van een strak decor, volop genieten van het spectaculaire uitzicht op de Grote Markt en het oude stadhuis. De menukaart is, mede gezien de klantvriendelijke prijzen, interessant genoeg.

goed | De kwaliteit is goed te noemen en de bediening prettig. Ik heb pas twee keer hier gegeten en ben dus geen kenner van dit restaurant, maar mijn mening is dat het niet prettig is om hier met z’n tweeën te eten. Met minimaal vier personen heb je het net iets meer naar je zin. (30-01-2007 H. M. te Hoofddorp)

uitstekend | Gisteravond gezellig met z’n vieren hier gegeten. We waren de enige gasten, maar dat is ook niet zo vreemd op een maandagavond. Ondanks dat voelden we ons wel erg welkom. Dit is een heerlijke tent. (21-11-2006 S. S. te Haarlem)

Eet en recenseer mee via: www.nrc.nl/iens

2 TANGOSHOW

Miquel Angel Zotto

Rotterdam: Oude Luxor Theater. Tijd: 20.00u. Kaarten/inl: 010-4843333 & www.luxortheater.nl

Miguel Angel Zotto is al ruim twintig jaar dé tangolegende van Buenos Aires, New York en Londen, maar nu voor het eerst te zien in Nederland. Van 6 maart tot en met 9 april speelt Zotto met zijn gezelschap Tango por Dos 25 voorstellingen in het oude Luxor Theater in Rotterdam en het RAI Theater in Amsterdam. In ‘Su Historia’ blikt Zotto terug op zijn tangocarrière tijdens een avondvullende show waarin passie, sensualiteit en meeslepende muziek onlosmakelijk verbonden zijn. Live begeleiding door het Orquesta Tipica.

3 DEBAT

De verborgen kosten van stroomvretende apparaten

Amsterdam: De Balie. Aanvang: 19.30u. Entree: gratis, registratie verplicht via www.hcc.nl/hccdebat

Mensen bezitten steeds meer elektronische apparaten: computers, televisies, telefoons, mp3-spelers enzovoorts. We gebruiken onnodig het vermogen van een kleine elektriciteitscentrale. Computervereniging HCC organiseert in samenwerking met de VARA een debat met Mark Zellenrath (vicepresident Communications & Public Policy van UPC); Karel van Broekhoven (Stopstandby.nl); Puk van Meegeren (hoofd communicatie Milieu Centraal). Ook thuis live te volgen via www.vara.nl.

4 LOCATIETHEATER

Pip Utton speelt Bacon

Den Haag: auditorium Gemeentemuseum. Aanvang: 20.30u, tentoonstelling open om 19.30u. Prijs 14 euro. Res/inl: 070-3465272 & www.theateraanhetspui.nl

De Engelse acteur Pip Utton brengt de schilder Francis Bacon (1909-1992) tot leven in een serie bijzondere locatievoorstellingen in het Gemeentemuseum, waar permanent werk van Bacon te zien is. Te midden van zijn schilderijen kruipt acteur Pip Utton in de huid van Bacon. Utton neemt je mee in het creatieve en destructieve leven van de kunstenaar. De voorstelling is Engels gesproken.

5 FILM

The Science of Sleep (2006)

Groningen: Vera Zienema. Tijd: 21.00u. Inl: www.vera-groningen.nl

Stéphane vindt het moeilijk om droom en werkelijkheid uit elkaar te houden. ’s Nachts ligt hij wakker, op zijn werk valt hij in slaap. Overdag een sukkel, in zijn dromen een held – of is het andersom? The Science of Sleep is een schitterende film met creatieve (beeld)grappen en mooie vondsten. Michael Gondry maakte eerder zijn speelfilmdebuut met Eternal Sunshine of the Spotless Mind en is het creatieve brein achter videoclips van o.a. Foo Fighters, Björk en The White Stripes.

6 Literair Café

Jacques Vriens met speciale gast Huub van der Lubbe

Helmond: Grote zaal van het Bavaria House. Tijd: 19.30u. Entree: 10 euro. Inl: www.literaircafehelmond.nl

Vorig jaar ontving de kinderboekenschrijver Jacques Vriens de Oeuvreprijs van de gemeente Helmond. Een onderdeel van de prijs was een avond in het Literair Café, geheel naar eigen wens in te vullen met een gast. Jacques Vriens koos daarvoor Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk en lid van het dichters/muziekgroepje Concordia. In de brasserie wordt vanaf 18.00 uur de literaire schotel geserveerd. Je kunt kiezen uit vlees of vis. De prijs is inclusief een drankje 12,50 euro. Reserveren via 0492-338080.

7 MUZIEK

Combustion Chamber

Amsterdam: Muziekgebouw aan ’t IJ. Aanvang: 20.30u. Inl/kassa: 020-7882000 & www.muziekgebouw.nl

De twaalfkoppige band Combustion Chamber opereert in het grensgebied tussen jazz, rock en eigentijdse muziek. Het ensemble is opgericht naar het voorbeeld van de Engelse Steve Martland Band en bestaat uit saxen, koperblazers, ritmesectie met piano en marimba, elektrische gitaar en viool. De titel van het concert, (nothing beats) Cubic Inches, refereert aan de Amerikaanse zegswijze (over auto’s) dat niets gaat boven cylinderinhoud.