7 redenen om thuis te blijven

Kies je kandidaat www.filmpjes.nl; www.wiekiesjij.nl (en natuurlijk www.stemwijzer.nl) Handig voor morgen: per provincie een aparte stemwijzer, ontwikkeld door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Kies je kandidaat

www.filmpjes.nl; www.wiekiesjij.nl(en natuurlijk www.stemwijzer.nl)

Handig voor morgen: per provincie een aparte stemwijzer, ontwikkeld door het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Maar als je weet welke partij het wordt, moet je nog een kandidaat vinden. Valt ook niet mee. Misschien helpt filmpjes.nl. Daar staan 107 filmpjes in de categorie ‘Provinciale Statenverkiezingen’ waarop verkiesbare kandidaten zich presenteren. Helaas lang niet álle kandidaten van álle partijen en van sommige provincies zijn maar twee kandidaten te bekijken. Het is niettemin een aardige manier om wat verkiesbaren te zien (die allemaal dezelfde campagnetaal uitslaan). Misschien dat bij de volgende verkiezingen veel meer kandidaten in beeld komen. Geen zin in filmpjes? Op wiekiesjij.nl (i.s.m. IPP) kun je in no time een kandidaat vinden die aan je eisen voldoet – mits je in Flevoland, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland of Noord-Holland woont. Je beantwoordt vragen over hoe je ideale kandidaat moet zijn (partij, geslacht, leeftijd, professionele achtergrond, geloof, samenwonend/single) en voilà: daar komt de kandidaat die matcht met je voorkeuren. (PL)

2 Drama

Desperate Housewives

Net 5, 20.30-21.30u.

Net5 begint vanavond met het uitzenden van het derde seizoen van Desperate Housewives. In deze serie, onder meer onderscheiden met twee Golden Globes en een Emmy, volgen we lief en leed van vier vriendinnen. Bree, Susan, Gabrielle en Lynette wonen aan Wisteria Lane. Op het eerste gezicht lijkt deze straat in een Amerikaanse buitenwijk perfect. Maar schijn bedriegt. Achter elke deur gaat een verhaal schuil.

3 Voetbal

Studio Sport, Champions League: Liverpool-Barcelona

Ned. 3, 20.10-23.05u.

Zal het Liverpool lukken om opnieuw langs Barcelona te komen? De Britse club klopte vorige maand de ploeg van Frank Rijkaard met 1-2. Camp Nou stond op zijn kop. ‘The Reds’ hadden een eind gemaakt aan de ongeslagen Europese thuisreeks van de Catalaanse club. Barça heeft dus het één en ander recht te zetten. Met Nederlandse spelers als Kuijt (Liverpool) en Van Bronckhorst (Barcelona).

4 Auto’s

De auto top-100

Veronica, 22.30-23.10u.

Maart is door Veronica uitgeroepen tot automaand. En dat zal de kijker weten ook. Via de website van de zender konden kijkers stemmen op hun favoriete bolide. In vier afleveringen komen de honderd meest geliefde auto’s van de stemmers aan bod. Zal de Lamborghini Countach het afleggen tegen de Mini Cooper? Of gaan merken als Mercedes Benz, Alfa Romeo, Chrysler en Aston Martin met de overwinning aan de haal?

5 Luisteren

Verdwenen geluiden

http://omroep.nl/nps/radio/supplement/99/soundscapes/bibliotheek

Een hamerslag van een hoefsmid op een aambeeld, de wielen van een koets die voortgetrokken wordt door paarden, het tikken van een handweefgetouw, een naald die contact zoekt met een grammofoonplaat en de mededelingen van een Urker stadsomroeper. Wie dacht dat deze geluiden voorgoed verloren waren gegaan, heeft het mis. Dankzij de bibliotheek van verdwenen geluiden ligt een arsenaal aan ouderwetse geluidsfragmenten binnen handbereik. Behalve de klanken van transportmiddelen, apparatuur en oude ambachten, zijn ook audiobestanden van het Nederlandse platteland en een aantal historische gebeurtenissen te beluisteren. De files worden aangeboden in zowel RealAudio als Wav-formaat. De bibliotheek blijft trouwens groeien. Iedereen die thuis nog opnamen van oude geluiden heeft, kan ze insturen. (RH)

6 Opbergen

Kropje kluis

www.bimbambanana.com, voor ca. 37 euro (excl. verzendkosten)

Leg hem in de ijskast, deze ijsbergsla, en vul hem met je meest kostbare bezittingen. Geen inbreker die er aan zal denken dat de kluis met sieraden, en bankbiljetten zich in de sla bevindt. Deze namaaksla heeft aan de onderkant, waar de slabladeren aangehecht zijn, een opening van een diameter van bijna 2 centimeter. Hier kun je de sla vullen met alles wat uit het zicht van vreemden moet blijven tijdens een vakantie of langdurige afwezigheid. De sla is ontworpen voor Bim Bam Banana, onderdeel van een groot Deens evenementenbureau. Doel van de Denen is onder meer om alternatieven te bedenken voor de saaie flessen wijn die mensen elkaar kado doen. Een kropje kluis voor je verjaardag zal niemand snel vergeten. En is één krop te klein voor al je waardevolle bezittingen? Dan vul je toch het hele vriesvak met groenten? (LvB)

7 Kunst beoordelen

Voel het Rijks

www.rijksmuseum.nl/voel-het-rijks

De komende drie jaar kunnen bezoekers niet terecht in het hoofdgebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat staat een bezoek aan de kunstwerken echter geenszins in de weg. Het Rijks heeft 4.000 objecten online staan, waarvan ongeveer 1.500 topstukken met zeer uitgebreide informatie. Je kunt dus lekker dichtbij komen, in het echt zou een suppoost je allang gemaand hebben een stukje naar achter te gaan. Een nieuwe loot aan de site is ‘Voel het Rijks’. Wat doet een kunstobject met je? Maakt het je vrolijk of verdrietig, opgewonden of kalm? Vind je het werk ontroerend en – de basisvraag uiteraard – mooi of lelijk? Als je een eigen profiel aanmaakt, kun je met een schuifje jouw beleving openbaar maken en van commentaar voorzien. Vervolgens zie je verbeeld wat anderen vinden en kun je weer doorklikken naar meer kunst. Mijn favoriete categorie: de meest irri-werken. (CJ)

Met bijdragen van Laura van Baars, Renée Heidekamp, Carola Janssen en Peter Leijten