Zuchten en stralen na afloop

De winnende trainer zit ontspannen achter de tafel, terwijl de verliezer amper zin heeft om uitleg te geven. Van „lekker een kratje bier” tot „ik heb eigenlijk niks te zeggen”.

Het lag ditmaal aan Ajax zelf. Vorige week stelde trainer Henk ten Cate nog dat het puntenverlies bij AZ vooral het werk was van de FC Wegereef. Maar bij de thuisnederlaag tegen Heerenveen (0-1) had Ajax gewoon „een hele slechte dag”.

De onvrede droop gisteren van het gelaat van Ten Cate die ook nog eens aangeslagen leek door de zware blessure (gescheurde kruisband) van Leonardo. Tijdens de persconferentie, die van alle eredivisiewedstrijden achteraf via de website van televisiezender Tien zijn te bekijken, had hij vooral zelfkritiek. Slap verdedigen, waardoor Lasse Nilsson na 17 minuten kon scoren, teveel spelers van Ajax „vóór de bal” en veel gemiste kansen („Babel, driemaal Huntelaar en een kopbal van Stam”) leverden de Friezen drie punten op.

De persconferenties tonen ongefilterd de irritatie van de verslagen trainer. Of, zo luidde een vraag, Ten Cate zich gezien het slechte spel geen zorgen maakte over de rest van de competitie? Na twee gelijkspelen (AZ en Excelsior) en één nederlaag geen onverwachte vraag. Ajax duikelde van de tweede naar de vierde plaats en kan het landskampioenschap – zeker na de winst van PSV op RKC – definitief vergeten. „Ik vind het niet zo’n relevante vraag. Dat vind ik eigenlijk wel jammer”, klaagde Ten Cate.

Dus geen zorgen? „Die vraag kan je beter stellen na een overwinning.” Of na de goede wedstrijd tegen AZ. „Toen hebben jullie een week over de scheids kunnen schrijven”, zei Ten Cate verwijtend. Alsof hij niet de discussie rond Wegereef, die een twijfelachtig doelpunt van AZ goedkeurde, van brandstof had voorzien.

Dan hield verliezend trainer Aad de Mos zich meer op de vlakte. Ook hij baalde, want in het eigen Gelredome van Excelsior (2-3) verliezen komt hard aan. „Het is heel makkelijk om nu de schuldige aan te wijzen.” De Mos wilde niet verdediger Paul Verhaegh als enige verantwoordelijk maken, die – bij een voorsprong van 2-1– de bal kinderlijk aan Elridge Royer cadeau gaf. En ook de lange lijst van afwezigen gebruikte hij niet als excuus. Wel is er veel werk voor de technische staf „maar het heeft geen zin om dat naar buiten te brengen”.

Teleurgesteld was ook ADO-trainer Lex Schoenmaker die vooral herhaalde eigenlijk niets te melden te hebben na het verlies bij directe concurrent Heracles (3-1). „Zuur gezien het spelverloop dat van beide zijden niet goed was”, was het enige wat hij kwijt wilde. Verder had hij „eigenlijk niet zo gek veel te zeggen”.

Dan hebben de winnende trainers het na afloop van de wedstrijd gemakkelijker. Tegenover de zuchtende trainer zit altijd een stralende collega.

Neem Louis van Gaal die na afloop van FC Utrecht-AZ (0-4) zijn tevredenheid niet verborg. „Ik vond ons vandaag nog beter spelen dan afgelopen woensdag”, toen zijn ploeg voor de beker (1-2) ook al te sterk was. Foeke Booy was het eens met Van Gaal. Het was een kansloze strijd voor de thuisploeg. „AZ is kwalitatief gewoon veel beter.” Dan valt er weinig meer te vragen.

Ron Jans was gisteren als trainer van Groningen de bovenliggende partij. Na de winst op 3-1 tegen NAC was de opluchting van zijn gezicht af te lezen. Na een reeks tegenvallende thuiswedstrijden kon weer eens worden gejuicht in Euroborg. „Ik was zo blij dat ik een kratje bier in de kleedkamer heb gezet. Misschien niet zo gezond, maar wel lekker.”

Liefhebbers van tactische bespiegelingen komen bij de persconferenties amper aan hun trekken. Aan al te gedetailleerde verklaringen hebben de meeste trainers geen behoefte. En vaak wordt het hun – tijdens de persconferentie zelf – ook niet gevraagd.

Waarom bijvoorbeeld slaagde Ten Cate er niet in om de te offensieve speelwijze van Ajax te veranderen? De trainer zag voortdurend drie aanvallers (Huntelaar, Babel en De Mul) en twee middenvelders (Perez en Sneijder) te ver vóór de bal lopen? Waarom brengt hij dan niet een meer verdedigende middenvelder in? In plaats daarvan wordt Perez gewisseld voor aanvaller Leonardo die overigens na een kwartier zwaar geblesseerd moest worden vervangen door Edgar Manucharyan. Vragen die voor de liefhebber thuis onbeantwoord blijven.

Fraai voetbaljargon kwam gisteren van Feyenoord-trainer Erwin Koeman die uitlegde waarom zijn team thuis niet verder was gekomen dan 1-1 tegen Roda JC. Een van de factoren die Koeman – net als Roda-trainer Raymond Atteveld niet ontevreden met het gelijkspel – noemde was dat sommige Feyenoorders „te laat waren met doordekken”.

Het werd genoteerd. Net als zijn terechte opmerking dat Feyenoord redelijk veilig staat op de vijfde plaats die recht geeft op de play-offs. Heerenveen, Roda en NAC hebben elk zes punten achterstand, met nog zeven wedstrijden te gaan. Wel is het gat met de nummer vier (Ajax) nog groter: negen punten. Dat wist verliezend trainer Ten Cate ook. „Waarom zou ik me zorgen moeten maken?”

www.tien.tv

    • Erik van der Walle