Zoek de verschillen bij Guus en Katerina

Natuurlijk, de personen en hun strafzaken zijn onvergelijkbaar, maar toch: neem Guus Hiddink, bondscoach van het nationale Russische voetbalelftal, en de Griekse sprintster Katerina Thanou en zoek de verschillen in beleving in de publieke opinie.

Nadat Hiddink door de rechtbank in Den Bosch wegens belastingfraude was veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 45.000 euro werd hij niet aan de schandpaal genageld. De toon in de media neigde meer naar verontwaardiging dan naar gerechtigheid.

Hoe anders onderging Thanou haar veroordeling nadat zij kort voor de Zomerspelen in Athene drie keer onvindbaar was voor een dopingcontrole buiten competitieverband. De atlete werd twee jaar geschorst, omdat drie gemiste dopingtesten reglementair gelijk staan aan een positieve uitslag. De toon in de media was die van rechtvaardigheid, ook al is Thanou nooit op doping betrapt.

Hier is sprake van selectieve verontwaardiging. Hiddink kan na de uitspraak normaal over straat; hij wordt niet beschimpt. Thanou verscheen afgelopen weekeinde bij de EK indoor in Birmingham voor het eerst na haar straf aan de start van een internationale wedstrijd en werd door zo’n beetje iedereen uitgekotst.

Op de een of andere manier wordt doping de sporter zwaar aangerekend. Zelfs zodanig dat een sporter die zijn of haar schorsing erop heeft zitten bij terugkeer de hoon van een zondaar met zich mee blijft dragen. Thanou werd in Birmingham uitgefloten door het publiek, genegeerd door haar concurrenten. En de sportbestuurders waren maar wat blij dat ze aan de Griekse geen medaille hoefden uit te reiken.

Het gaat zelfs nog verder, want voorzitter Hansjörg Wirz van de Europese atletiekfederatie (EAA) komt binnenkort met een voorstel bij de wereldatletiekfederatie (IAAF) om boven op een dopingstraf van twee jaar nog eens een verbod van twee jaar uit te vaardigen om aan grote wedstrijden deel te nemen.

Sporters die hun straf hebben uitgezeten worden niet geaccepteerd, maar de rest van hun loopbaan nagewezen. Vergevingsgezindheid bestaat blijkbaar niet.

Henk Stouwdam

    • Henk Stouwdam