Zeezeiler 5.000 km op kop

Met een bijna buitenaardse voorsprong van zo’n 5.000 kilometer op de nummer twee heeft de Zwitserse oceaanzeiler Bernard Stamm de tweede etappe gewonnen van de Velux 5 Oceans, de solorace rond de wereld. Daarmee verzekerde hij zich meteen van de eindzege met zijn zelfgebouwde zestigvoeter Cheminées Poujoulat. De 43-jarige avonturier won ook al de vorige editie van de race, toen nog ‘Around Alone’ geheten.

De tweede etappe ging in januari van start in Fremantle, aan de westkust van Australië. Gisteren zeilde Stamm, na 48 dagen en bijna 23 uur, de haven binnen van de marinestad Norfolk, aan de Amerikaanse oostkust. Hij zeilde in de etappe ruim 25.000 kilometer.

Ver achter hem op de Atlantische Oceaan strijdt de rest van het veld om de tweede plaats. De Japanner Kojiro Shiraishi, zijn Spirit of Yukoh , ligt er met een achterstand van 4.800 kilometer nog het beste voor. De vijfde en laatste zeiler van het veld, de 67-jarige Brit Sir Robin Knox-Johnston, ligt 8.000 kilometer achter.

De laatste etappe van de race is een ‘sprint’, van Norfolk naar Bilbao in Baskenland.