Wouter Bos wil paspoortoverleg met Marokko

Amsterdam. PvdA-vice-premier Wouter Bos wil praten met de landen die een verbod hebben op het opgeven van de nationaliteit. Hij heeft er grote problemen mee dat deze landen, waaronder Marokko, Griekenland en Argentinië, een verplichting hebben op het behouden van de nationaliteit. Dit bevestigde een persoonlijk medewerkster van de PvdA-leider gisteren. Bos laat open of dat praten moet leiden tot verdragen zodat bijvoorbeeld in Nederland wonende Marokkanen kunnen kiezen voor alleen de Nederlandse nationaliteit. Bos wil wel dat er een keuzevrijheid blijft. Hij is geen voorstander van het gedwongen opgeven van een tweede paspoort. Hij doelt op PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb die een Nederlands en een Marokkaanse paspoort heeft, en niet van zijn Marokkaanse nationaliteit af kan. Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) wil een verbod op de dubbele nationaliteit wegens de schijn van belangenverstrengeling en dubbele loyaliteit. Hij diende vorige week ook een motie van wantrouwen in tegen Aboutaleb, maar ook tegen PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak die een Nederlandse en een Turkse pas heeft. De motie kreeg geen enkele steun.