VS en NAVO doden burgers in Afghanistan

Westerse militairen hebben bij twee incidenten in het oosten van Afghanistan zeker negentien burgers gedood. Vooral de reactie van Amerikaanse mariniers op een zelfmoordaanslag in de provincie Nangarhar heeft kwaad bloed gezet bij de Afghaanse bevolking.

Een met explosieven volgeladen minibusje reed gisteren op de weg tussen Jalalabad en de Pakistaanse grens in op het Amerikaanse konvooi. Terwijl de mariniers zich uit de voeten maakten, schoten ze volgens ooggetuigen over een lengte van ongeveer tien kilometer op passerende voetgangers en voertuigen. „Het was een konvooi van drie Amerikaanse humvees. Alle drie schoten in het rond”, vertelt een vijftienjarige jongen, met een kogel in zijn arm en een in zijn oor. „De Amerikanen beschouwden op hun vlucht elke auto en elke voorbijganger als een potentiële aanvaller”, aldus het hoofd van het district Shinwar.

Zeker tien, maar volgens sommige berichten zestien burgers zijn omgekomen, en 35 raakten gewond. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder is het onduidelijk of de slachtoffers zijn geraakt door Amerikaans vuur of door kogels van aanvallers. Lokale bestuurders hebben niet bevestigd dat er op de Amerikanen geschoten is. President Hamid Karzai heeft het incident veroordeeld en een onderzoek gelast.

Honderden protesterende Afghanen riepen gisteren na het incident in de regio leuzen tegen de VS en tegen Karzai.

Een Afghaanse fotograaf en een cameraman die de situatie vastlegden, moesten van de militairen hun beeldmateriaal wissen. Onder andere de beelden van drie dode burgers in een auto zijn zo verloren gegaan. Volgens cameraman Kamran dreigden ze dat „hij in de problemen zou komen” als hij beelden zou uitzenden. „Waarom deden de soldaten dat als ze niets te verbergen hebben?”, vraagt de Parijse organisatie Reporters zonder Grenzen zich af.

In de provincie Kapisa, ten noorden van Kabul, zijn vannacht vijf vrouwen, drie jongens en een man gedood door een bombardement van Amerikaanse militairen van de NAVO-stabilisatiemacht ISAF. Het huis werd gebombardeerd na beschietingen van vermoedelijke Talibaan-strijders op de NAVO-basis in Kapisa.

De Amerikaanse organisatie Human Rights Watch schat dat vorig jaar zeker honderd burgers zijn gedood door vuur van ISAF of de door de VS geleide antiterreuroperatie Enduring Freedom.

In de zuidelijke provincie Helmand zijn zaterdag twee Britse militairen gedood bij een raketaanval door vermoedelijke Talibaan-strijders in het district Sangin. (AP, Reuters, AFP, BBC)