Verkiezingen, voetbal, Vrouwendag, Beste Boek

1 Woensdag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Dat betekent dat er vandaag en morgen nog een eindspurt wordt getrokken door de politici in de verkiezingscampagne.

Nog een keertje: waarom zijn de verkiezingen ook van belang voor de landelijke politiek? De leden van de Provinciale Staten kiezen (op dinsdag 29 mei) de 75 leden van de Eerste Kamer. Als woensdag de regeringspartijen geen meerderheid halen bij de provinciale verkiezingen, dan zou het kabinet het de komende vier jaar nog lastig kunnen krijgen in de Eerste Kamer.

De vorige Statenverkiezingen (in 2003) werden op een dinsdag gehouden, omdat het op woensdag Biddag voor gewas en arbeid was, een dag waarop protestanten naar de kerk gaan. Ook de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar werden een dag verschoven vanwege de Biddag. Dit keer zitten de verkiezingen en de dankdag elkaar niet in de weg, de Biddag voor gewas en arbeid is pas volgende week woensdag.

2 Woensdag zijn de returnwedstrijden in de achtste finales van de UEFA Champions League. PSV speelt uit tegen het Engelse Arsenal, waar het anderhalve week geleden met 1-0 van won. Dat is een mooie uitgangspositie voor PSV omdat een gelijkspel al genoeg is voor een plek in de kwartfinale van het Europese voetbaltoernooi. De loting van de kwartfinales vindt vrijdagmiddag om 12.00 uur plaats. Leuk weetje? PSV speelde op dezelfde datum, 17 jaar geleden, de kwartfinale in het Europa Cup-1 toernooi (de voorloper van de Champions Leauge). Tegen Bayern München. PSV verloor met 2-1.

3 Donderdag is het Internationale Vrouwendag, de jaarlijkse actiedag van de vrouwenbeweging. De oorsprong van de Vrouwendag ligt in Rusland, begin vorige eeuw. Sinds 1978 wordt Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend. Welke vrouwendagactiviteiten er woensdag plaatsvinden is te vinden op www.vrouwendag.nl.

4 Tijdens De Avond van het Boek, zondag, wordt bekendgemaakt welk boek het ‘Beste boek van Nederland’ is. De Avond is te zien op Nederland 2. De Beste-Boek-verkiezing wordt gehouden in samenwerking met NRC Handelsblad.

Verder deze week, niet vergeten:

op donderdag komt een jeugdkabinet bijeen in Beetsterzwaag om het jeugdregeerakkoord te schrijven – na Balkenende, Bos en Rouvoet laten jongeren weten wat zij willen voor Nederland;

zaterdag is het Nationale Loopdag

zondag is het Nationale Kampioenschap Maasheggenvlechten (te Oeffelt, bij Boxmeer – de hoofdprijs is ‘De Gouden Hiep’).

Samenstelling: Peter Leijten