Veel Nederlanders in buitenlandse cellen

Nijmegen. Het aantal Nederlanders dat vastzit in buitenlandse gevangenissen stijgt elk jaar. Vorig jaar zaten 2500 Nederlanders in buitenlandse detentie. Van hen is 80 procent opgepakt voor een drugsdelict. Dat blijkt uit cijfers die het Nijmeegse onderzoeksinstituut ITS heeft gepubliceerd in zijn maandblad. Het ITS is op verzoek van het ministerie van Justitie begonnen met een onderzoek naar het grote aantal Nederlanders in buitenlandse gevangenissen. Het ITS zoekt ook uit waarom het in zo veel gevallen om drugsgerelateerde misdrijven gaat. Twintig jaar geleden zaten nog maar 579 Nederlanders in het buitenland gevangen. Sindsdien is hun aantal steeds gestegen. In 2004 meldde het ministerie een record van 2362, maar vorig jaar zijn dus nog een kleine 150 mensen meer in de cel gezet.