Van Zweden annuleert ‘Ring’ vanwege Dallas

Wegens zijn aanstelling bij het Dallas Symphony Orchestra zal Jaap van Zweden bij de Nationale Reisopera niet de geplande nieuwe productie van Wagners Der Ring des Nibelungen dirigeren.

Het vierluik, waarvan het eerste deel te zien is in 2009, wordt bij het Orkest van het Oosten overgenomen door Ed Spanjaard De enscenering is van de Brit Anthony McDonald. De vier delen worden eerst afzonderlijk uitgevoerd, de complete cyclische uitvoering van Der Ring des Nibelungen is in 2013, het jaar waarin de tweehonderdste geboortedag van Richard Wagner wordt herdacht.

De Ring zal te zien zijn in het nieuwe Muziekkwartier in Enschede, waarvan de bouw volgens schema verloopt. De opening staat gepland voor 22 november 2008, met de opera Hôtel de Pékin van Willem Jeths.

Jaap van Zweden is tot minstens 2011 chef van het Muziekcentrum van de Omroep en leidt vanaf 2008 ook de Filharmonie in Antwerpen leidt. Vanaf september 2008 is hij ook voor minstens vier jaar chef-dirigent van het Dallas Symphony Orchestra, waar hij na een eerste seizoen van twaalf weken vijftien weken per seizoen zal werken.

Die drie vaste posities betekenen een record. Daar bovenop is Van Zweden nog vaste gastdirigent bij het Residentie Orkest en bij Het Brabants Orkest.