Ultraliberalen Estland winnen

De premier van Estland, Andrus Ansip, heeft gisteren de parlementsverkiezingen gewonnen. Zijn ultraliberale economische beleid van de afgelopen jaren zal daarmee vrijwel zeker worden voortgezet.

Ansips rechtse Reformierakond (Hervormingspartij) kreeg 27,8 procent van de stemmen, bijna twee procentpunt meer dan linkse coalitiegenoot Keskerakond (Centrumpartij). Zij krijgen respectievelijk 31 en 29 zetels in de 101 zetels tellende Riigikogu. Ansip wil de huidige coalitie mogelijk voortzetten, maar hij sluit samenwerking met andere, kleinere rechtse partijen niet uit.

Analisten waarschuwen dat de Estse economie, die het afgelopen jaar met 11 procent groeide, oververhit raakt als het huidige beleid wordt voortgezet. De VN en Estse sociologen roepen op tot meer sociale projecten, want ondanks de spectaculaire economische groei is Estland nog steeds een van de armste landen van Europa.

Maar Ansip zei gisteren dat hij de groei niet zal afremmen, ook als dit betekent dat Estland pas veel later de euro kan invoeren. „De sterke steun voor twee grote regerende partijen geeft aan dat mensen blij zijn met het beleid van deze regering”, aldus de premier na zijn overwinning. Coalitiegenoot Keskerakond voelt weliswaar wel voor een minder liberale politiek, maar volgens Ansip zou dit de economie „naar de knoppen” helpen.

Opvallend waren het debuut in het parlement, met zes zetels, van een nieuwe Groene partij en de opkomst, die met 58,5 procent hoger was dan verwacht. Zo’n 500.000 kiesgerechtigde Esten trotseerden het barre winterweer. Vorige week kon drie dagen lang ook via internet worden gestemd, thuis of in speciaal met computers ingerichte stemkantoren. Ruim 30.000 Esten maakten gebruik van deze mogelijkheid.

De rel over de mogelijke verwijdering van een Sovjetstandbeeld uit het centrum van Tallinn lijkt het stemgedrag van de Russisch-talige minderheid in Estland nauwelijks te hebben beïnvloed. Enkele Russische splinterpartijen die zich categorisch verzetten tegen de verwijdering hebben de kiesdrempel niet gehaald. Premier Ansip, die vóór de verplaatsing is, heeft mogelijk wel geprofiteerd van de affaire. Zijn partij is van de derde de grootste partij geworden.

Gisteren eindige het rechtse IRL op de derde plaats, met 17,9 procent (19 zetels). Maar deze partij van oud-premier en markthervormer Mart Laar kan Ansip net niet aan een meerderheid helpen. Daarvoor zou een derde partij nodig zijn, zoals de Eestimaa Rahvaliit (Volksunie), een kleine populistische boerenpartij.