Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Reportage over brutale vorm van overvallen. Onlangs werden een bankmedewerkster en haar man in hun woning in Amsterdam door overvallers en een nachtlang gekneveld en bedreigd. De volgende ochtend gingen de overvallers er met de sleutels van de bank vandoor, sloten de personeelsleden op in de kluis en stalen een grote som geld. Deze vorm van beroving wordt tigerkidnapping genoemd omdat de overvallers hun prooi als een tijger bespieden voordat zij toeslaan. België kampte de afgelopen jaren met een waren golf van dit soort overvallen. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Een gesprek met de advocaat van de ‘lekkende’ AIVD-tolk Outman ben A., een reportage over de Fryske Nasjonale Partij, die zich zorgen maakt over de bodemdaling en een gesprek met Kahdija Arib over haar lidmaatschap van een werkgroep die de koning van Marokko adviseert. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Tegenlicht: Onvoltooid verleden tijd - 11 maart in Spanje. Op 11 maart 2004 tijdens de ochtendspits ontploffen elf rugzakbommen in volgepakte treinen bij Madrid. De aanslag en de onhandige reacties van premier Aznar veroorzaken veel ophef. De rechtse pers suggereert dat de socialistische regeringspartij direct en indirect betrokken is geweest bij de aanslagen. Dergelijke beschuldigingen vergiftigen al drie jaar lang het politieke debat. Aan de hand van gesprekken met o.a. slachtoffers en politici wordt een portret geschetst van het hedendaagse Spanje. Ned.2, 20.55-21.50u.

Hitlers letze Opfer. Documentaire over de dramatische vlucht van miljoenen Duitsers, herfst 1944, uit de oostelijke Duitse gebieden als gevolg van het oprukkende Oostfront. De gebieden werden na de oorlog toebedeeld aan Polen en Rusland. ARD, 21.45-22.30u.

Dokument: Late liefde. Eerste deel van een tweeluik waarin Frans Bromet verliefde stellen op leeftijd volgt. Vanavond met het homostel Peter en Kees. Kees werd geboren in Maastricht en woonde tweeëntwintig jaar in een klooster. Hij vertrok uit het klooster, ontmoette André en werd verliefd. Na het overlijden van zijn vriend ontmoette hij de 55-jarige Peter uit Utrecht op een COC-bijeenkomst in Amsterdam. Peter is twintig jaar getrouwd geweest en heeft vier kinderen. Twee jaar geleden kwam hij ‘uit de kast’. Ned.2, 22.50-23.40u.

Moroccan woman. Documentaire over artikel 33 van het Marokkaanse familierecht over de plicht van de man om aan het hoofd van de familie te staan en in haar behoeften te voorzien. Hetzelfde artikel schrijft voor dat de vrouw het huishouden leidt en haar man dient te gehoorzamen. Hoe werkt dit wetsartikel door in de dagelijkse praktijk van vrouwen in Marokko? Ned.2, 23.40-0.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten o.m minister Wouter Bos van Financiën, over de provinciale statenverkiezingen; Jochum ten Haaf over het toneelstuk Heksenjacht van Arthur Miller; de muzikale alleskunner Hans Liberg praat over zijn optredens in Carré; Antonie Kamerling en Isa Hoes vertellen over hun tv-programma Goodies. Tafelheer is Gert-Jan Dröge. Ned.3, 19.30-20.10u.

Spuiten en slikken. Talkshow over seks en drugs, met studiogasten, experimenten, een poging om een liefdevolle pornofilm te maken en een wedstrijd wie het snelste drugs kan scoren. Ned.3, 22.55-23.45u.

Pauw & Witteman. Gast is onder anderen Maartje van Weegen die bij de Statenverkiezingen van aanstaande woensdag haar laatste tv-uitzending presenteert. Verder minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings en thrillerauteur Saskia Noort. Zij schreef onder meer De eetclub en Nieuwe buren. Ned.1, 23.00-23.55u.

muziek

21st century Bach. Toccata en fuga in F (BWV 540) van Bach, gespeeld door organist John Scott Whiteley op het Müller-orgel uit 1737 in Haarlem. Met bijzondere opnamen, zoals minicamera’s die de werking van de mechaniek in het orgel vastleggen. BBC2, 0.20-0.40u.

informatief

The Retreat. Reportageserie waarin zes vrijwilligers een maand doorbrengen in een afgelegen islamitisch studiecentrum. De deelnemers dompelen zich, zonder mobiel, onder in bidden, contemplatie en werken op het land. BBC2, 22.00-23.00u.

consument

Radar. Een miljoen Nederlanders slikken cholesterolverlagende medicijnen. Is cholesterol wel zo slecht voor je als de meeste artsen beweren of is sprake van een mythe die door de farmaceutische industrie in stand wordt gehouden? Verder: alle reisaanbieders willen de consument laten geloven dat ze het best uit zijn bij hun reisorganisatie. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze een ‘laagste prijs’ garanderen. Een onderzoek of die laagste prijs wel voor alle aangeboden reizen geldt. Ned.1, 20.30-21.10u.

sport

De wedstrijden. Samenvattingen van de voetbalwedstrijden in de Bundesliga, Serie A, Primera Division en de Schotse Premier League. Tien, 22.35-23.40u.