Tbs’er onder toezicht schiet vrouw dood

Een 29-jarige tbs’er wordt ervan verdacht een 44-jarige vrouw te hebben doodgeschoten. Bij de schietpartij gisterochtend in de binnenstad van Enschede raakten vier andere personen gewond.

De verdachte, een inwoner van Enschede, is aangehouden. Hij staat onder toezicht van tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Sinds enige tijd woont de man buiten de instelling nadat hij een behandeling in de kliniek en een verloftraject succesvol had doorlopen, aldus een woordvoerder van justitie. Hij wil niet zeggen waarvoor de verdachte is veroordeeld.

Tbs’ers die gedurende hun verlof misdrijven plegen, veroorzaakten de afgelopen jaren regelmatig politieke en maatschappelijke onrust. Naar aanleiding daarvan zijn de regels voor het verlenen van verlof aan tbs’ers eind vorig jaar verscherpt.

De verdachte van de schietpartij werd enkele uren na de schietpartij in de naburige gemeente Haaksbergen aangehouden. In de loop van zondagavond heeft de politie nog drie inwoners van Enschede, 17 en 18 jaar oud, aangehouden op verdenking van betrokkenheid. In eerste instantie waren zij alleen als getuige gehoord.

Het slachtoffer maakte deel uit van een groep die bij het uitgaan in de binnenstad de 29-jarige verdachte had ontmoet. De echtgenoot van het slachtoffer heeft in een interview op televisiezender SBS6 verklaard dat de verdachte voor hem heeft gewerkt en dat ook zijn vrouw de schutter goed kende. De laatste tijd waren de verhoudingen bekoeld. De aanleiding voor de schietpartij zou een afgeslagen drankje zijn geweest.

De schietpartij vond plaats toen er veel uitgaanspubliek op straat was. Het is onduidelijk of de gewonden tot de groep van het slachtoffer behoorden of toevallige omstanders waren.

Burgemeester P. den Oudsten van Enschede wil van justitie meer informatie over tbs’ers en hun verblijfplaats in zijn stad. Enkele jaren geleden pleegde een zelfstandig wonende tbs’er in Enschede meerdere misdrijven. Het gaat om de zogenoemde ‘beul van Twente’ die een man vermoordde, enkele andere mensen met een mes stak en verschillende dieren met een mes mishandelde. Een deel van deze delicten pleegde hij toen zijn tbs nog niet beëindigd was. Volgens justitie slaagde hij erin zijn behandelaars „een rad voor ogen te draaien”.

De Partij voor de Vrijheid heeft Kamervragen over het schietincident gesteld.