Steun het Tate, eet met Tony Blair

Tientallen schatrijke buitenlandse donateurs van het Londense Tate-museum kunnen op 16 juni in ruil voor hun gulheid rekenen op een receptie bij de premier Tony Blair en zijn vrouw Cherie op Downing Street 10. Aangenomen ten minste dat Blair zijn post niet voordien heeft moeten verlaten.

Wie bereid is ten minste 25.000 dollar neer te leggen voor een tafel bij een galadiner in New York op 8 mei, mag zich enkele weken later laten verwennen door Blair en zijn vrouw, zo meldt het The Art Newspaper. De opbrengst komt ten goede aan Tate.

De ‘American Patrons of Tate’ hebben sinds hun oprichting in 1999 al zo’n 45 miljoen dollar ingezameld. Een deel daarvan is gebruikt voor de inrichting van Tate Modern. Voorts werden werken van Amerikaanse kunstenaars aangeschaft voor het museum.

Niet iedereen die een tafel heeft geboekt is overigens Amerikaans. Onder hen bevindt zich de Mexicaanse telecommiljardair, Carlos Slim Helu, naar wordt aangenomen de rijkste man van Latijns-Amerika. Andere deelnemers aan het galadiner zijn de Russische zakenman Lev Blavatnik, de Amerikaanse ondergoedmagnaat Calvin Klein en vooraanstaande bankiers uit Wall Street.

Blair, van wie bekend is dat hij zich graag beweegt onder vermogenden, bood de receptie in de ambtswoning een paar maanden geleden spontaan aan, toen hij hoorde over de omvang van de Amerikaanse steun voor het Tate. Het Britse zondagsblad The Sunday Times wees er echter gisteren op dat de receptie Blair ook een uitnemende gelegenheid biedt om zijn banden met machtige rijken aan te halen, iets waarvan hij na zijn aftreden later dit jaar de vruchten kan plukken.