Sevilla aan kop na zege op Barcelona

FC Barcelona is in de aanloop naar het cruciale Champions-Leagueduel tegen Liverpool, morgenavond, de koppositie in de Spaanse voetbalcompetitie kwijtgeraakt. Nummer twee FC Sevilla was zaterdagavond in een spectaculaire wedstrijd met2-1 te sterk en heeft nu één punt meer dan Barça.

Het elftal van de Nederlandse trainer Frank Rijkaard verloor het duel op een knullige en onnodige manier. Ronaldinho liet in de eerste helft na het duel van de nodige spanning te ontdoen. Bij een voorsprong van 0-1 miste de Braziliaan, die zelf de score na een kwartier had geopend, een strafschop.

Na de gemiste penalty begon Sevilla, dat inmiddels met tien man speelde na een rode kaart voor Carrion Aitor Ocio, weer te geloven in een goed resultaat. De houder van de UEFA-beker kwam met tien spelers zelfs langszij: 1-1. Aleksander Kersjakov zorgde zes minuten voor rust voor de gelijkmaker.

Ook na de pauze was het elftal van Barcelona beter, maar een van richting veranderde vrije trap van Alves Daniel verdween in de 61ste minuut over de verbouwereerde doelman Victor Valdes: 2-1. Eén minuut later behoorde ook de numerieke meerderheid tot het verleden voor Barcelona. De scheidsrechter gaf Ludovic Giuly een rode kaart voor een natrappende beweging, maar uit televisiebeelden bleek daar geen sprake van. Even later haalde de arbiter zich nog meer de woede van de Barcelona-spelers op de hals, toen hij de Italiaan Gianluca Zambrotta zijn tweede gele kaart toonde.

Rijkaard probeerde met negen man alsnog een nederlaag te voorkomen. Het inbrengen van de aanvallers Samuel Eto'o en Javier Saviola hielp uiteindelijk niet. Sevilla kreeg door de ontstane ruimte veel kansen om het duel te beslissen, maar het bleef 2-1. De Nederlander Giovanni van Bronckhorst speelde de hele wedstrijd mee aan de kant van Barcelona. Rijkaard heeft hem buiten de selectie voor het belangrijke duel in de achtste finales van de Champions League met Liverpool gelaten.

Nummer drie Valencia verkleinde de achterstand op Barcelona tot drie punten door een thuisoverwinning (1-0) op Celta de Vigo. Fernando Morientes scoorde halverwege de tweede helft. Real Madrid volgt op twee punten van Valencia. ‘De Koninklijke’ kwam op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen Getafe. Guïza had de ploeg uit het voorstadje van Madrid op voorsprong gebracht, Ruud van Nistelrooy maakte op slag van rust uit een strafschop gelijk. Woensdag wacht Real de Champions League-kraker bij Bayern München.

Bij Real vielen David Beckham en Jose Antonio Reyes uit met een knieblessure. (ANP)