Serie uit vrouwenstad

In Argentinië neemt een Nederlandse filmploeg een dramaserie op. Julia’s Tango is voor dames met hoge hakken.

Buenos Aires is ‘in’ bij televisieproducenten.

Het hippe Buenos Aires met zijn vele uitgaansgelegenheden trekt veel filmploegen. Foto Vincent Mentzel Tango dansen in Buenos Aires. foto & © Vincent Mentzel 2001 Mentzel, Vincent

Marcel Haenen

In het allerhipste deel van Buenos Aires wordt dit jaar opvallend veel Nederlands gesproken. Op het terras van restaurant Olsen in de uitgaanswijk Palermo zijn op maandagmiddag al wekenlang zelfs alleen maar vrijpostige conversaties te horen van de Nederlandse actrices Peggy Vrijens, Miryanna van Reeden, Kim Pieters en Tina de Bruin.

Sinds begin januari bivakkeert een Nederlandse filmploeg in de Argentijnse hoofdstad. In een periode van vier maanden nemen ze er de eigentijdse dramaserie voor vrouwen Julia’s Tango op. Het programma zal vanaf 19 maart in tien afleveringen door de zender Net5 worden uitgezonden.

De serie gaat over vier Nederlandse vrouwen die een klein hotel beginnen in Buenos Aires. Tijdens het neerzetten van dit project zullen de dames volgens producent Endemol „elkaar én zichzelf leren kennen op het gebied van liefde, seks, familie en vriendschap”.

De creative producer van de serie Annemieke van Vliet raakte drie jaar geleden tijdens een vakantie in Argentinië getroffen door het fotogenieke karakter van Buenos Aires. „Dit is het New York van Latijns-Amerika. Je krijgt er veel energie”, zegt ze. „En het is een vrouwenstad. Hier kun je pas echt lekker rondlopen met hoge hakken.”

Geen beter decor, met andere woorden, voor mooi vrouwendrama dan de stad aan de Rio de la Plata. De hoofdpersonen zijn volgens Van Vliet vrouwen van rond de dertig jaar die het roer in hun leven willen omgooien. „Maar ze ontdekken dat hoe ver je ook reist, je altijd jezelf tegenkomt. Het gaat om vrouwenvriendschappen. Ze zeiken elkaar af en toe af, maar ze gaan ook echt voor elkaar.”

Een van de hoofdrolspeelsters is de 30-jarige Peggy Vrijens. De ouders van de Limburgse actrice zijn uit Maastricht overgekomen om dochterlief te volgen en van zomers Buenos Aires te genieten. Maar in de serie is Peggy – volgens de persmap – „een zacht, onhandig, sociaal en onbedoeld grappig moederskindje”. Ze heeft de benen genomen naar Argentinië om juist los te komen van haar moeder.

Een heel herkenbaar thema, zegt Vrijens. „Juist rond je dertigste ga je als vrouw meer afstand nemen van je moeder.” De actrice zegt blij te zijn dat het ondanks wekenlange „pittige draaidagen” in een vreemde stad zo goed klikt met haar medespeelsters. En ze geniet van de miljoenenmetropool, waar ze zelfs durft te fietsen. „Deze rol kan een ontzettende boost zijn voor mijn carrière”, zegt Vrijens.

En stiekem hopen alle betrokkenen dat de serie zo’n succes wordt dat er nog meer afleveringen dan tien kunnen worden gemaakt. „Al was het maar omdat we dan weer lekker een tijd naar Buenos Aires mogen”, zegt Peggy.

En dan stuurt Van Vliet haar terug naar de kleedkamer, omdat Vrijens in plaats van dat sportieve beige bloesje met korte mouwen en een broek voor de volgende scène een groen rokje aan moet.

Voor de rollen in de serie is een half jaar lang gecast. De vrouwen zullen af en toe verkering krijgen met een Argentijnse acteur, maar er worden ook Nederlandse collega’s ingevlogen. Mannelijke vriendjes zoals Michiel de Jong, Freek Brom en Chris Tates en moeders zoals Liz Snoijink en Elsje de Wijn. De makers van de serie maken gebruik van de diensten van de Argentijnse vestiging van Endemol (een van de vijfentwintig in de wereld). Op dramagebied is zo’n samenwerking uniek.

En natuurlijk is het een voordeel dat Argentinië een goedkoop land is. „Maar dat is niet de voornaamste reden dat we hier zijn. Dan hadden we ook naar Nepal gekund”, zegt Van Vliet.

Na enig aandringen, vertelt ze erop te rekenen dat ongeveer 400.000 kijkers Julia’s Tango zullen volgen. En het programma is volgens haar zo universeel dat de feel good serie ook aan buitenlandse zenders kan worden verkocht. Zweden en de Verenigde Staten hebben al bijzondere interesse getoond.

„Vrouwen hebben vrijwel overal op de wereld dezelfde problemen. We maken namelijk allemaal dezelfde hormonen aan.”

    • Marcel Haenen