Schaatsers halen oogst binnen op Olympic Oval

Met vier wereldbekers, een wereldrecord voor Sven Kramer en nationale records voor Erben Wennemars en Ireen Wüst heeft de Nederlandse schaatstop afgelopen weekeinde in Calgary laten zien nog steeds in grootse vorm te steken.

De oogst van de finales van de wereldbekerwedstrijden op de Olympic Oval was voor de Nederlandse ploeg vooral hoopgevend met het oog op de WK afstanden, deze week in Salt Lake City. Daar zetten met name Ireen Wüst en Sven Kramer de recordjacht voort.

Opmerkelijk waren de prestaties van Erben Wennemars, die vrijdag nog aangaf vermoeid te zijn van de overvolle agenda die hij dit jaar had samengesteld. Nadat hij vrijdag de wereldbeker op de 1.000 meter had veroverd, greep hij gisteren voor het eerst de wereldbeker op de 1.500 meter.

Hij moest daarvoor in een rechtstreeks duel afrekenen met zijn Italiaanse rivaal Enrico Fabris, de olympisch kampioen van Turijn. Wennemars slaagde met vlag en wimpel in die opdracht en verbeterde tegelijkertijd zijn eigen nationale record: 1.43,24. De Italiaan was hem het hele seizoen te snel afgeweest op deze afstand. „Deze zege zegt me toch iets meer dan die op de 1.000 meter”, zei hij voor de camera van de NOS. „Het hele jaar heb ik een gevecht gevoerd met Fabris. Het is mooi om dan op deze manier af te sluiten. Natuurlijk heb ik ook nog even aan het wereldrecord gedacht. Maar Shani Davis was vandaag fantastisch.”

De Amerikaan had even voor Wennemars’ rit al de show gestolen met een nieuw wereldrecord op de baan waar hij doorgaans traint: 1.42,32. Dat was 0,36 sneller dan zijn oude wereldrecord.

Voor Sven Kramer begint het rijden van wereldrecords een gewoonte te worden. Hoe hoog de verwachtingen ook zijn, de 20-jarige Europees- en wereldkampioen allround stelt zijn fans dit seizoen niet teleur. Zaterdag verbeterde hij zijn eigen wereldtijd op de vijf kilometer: 6.07,48. Dat was 1,3 seconde sneller dan de tijd die hij eind 2005 had gereden.

Vorige maand verbeterde de 20-jarige Kramer in Heerenveen ook al zijn eigen wereldrecord op de tien kilometer. In Calgary won hij tevens zijn eerste wereldbeker, het gecombineerde klassement voor de vijf en tien kilometer.

Hij temperde de jubelende kritieken over het rijden van wereldrecords op afroep. Dat het hem allemaal zo gemakkelijk afgaat is slechts schijn, verzekerde de jonge Fries. „Ik doe er misschien wel meer voor dan wie dan ook. Van nature heb ik een gemakkelijke slag. Dan lijkt het alsof het allemaal vanzelf gaat.”

Bij de vrouwen liet Ireen Wüst zien dat ook haar vorm nog steeds groeit, ondanks een zwaar seizoen. Wereldrecords waren in Calgary nog iets te hoog gegrepen voor de Brabantse, maar zij verbeterde wel de Nederlandse records op de 1.000 en de 1.500 meter. Met haar 1.52,38 op de schaatsmijl bleef ze zaterdag maar net boven het wereldrecord van Cindy Klassen, die in 2005 1.51,79 reed.

Ook Wüst won voor het eerst een wereldbeker. Dat had vooral te maken met de afwezigheid van Anni Friesinger, die zaterdag met griep moest afzeggen. Wüst is pas de derde Nederlandse die een wereldbeker wint. Yvonne van Gennip en Tonny de Jong gingen haar voor. De laatste keer dat een Nederlandse de wereldbeker won was De Jong, tien jaar geleden.

In de voorbereiding op de WK afstanden liep Renate Groenewold in Calgary een nieuwe tegenslag op. Zij werd opnieuw ziek. Ze reed gisteren nog wel de 3.000 meter, maar werd slechts zesde. Eerder dit seizoen gaf ze bij de WK allround in Heerenveen na een dag op door ziekte. Vorig jaar miste ze door griep ook al de WK. Groenewold lijdt aan astma, wat voor haar moeilijk te combineren valt met topsport. Zij hoopt later deze week nog wel te kunnen starten in Salt Lake City.

Sprintster Marianne Timmer neemt niet deel aan de WK afstanden. De drievoudig olympisch kampioene keerde eerder al terug naar Nederland wegens familieomstandigheden.

Pagina 17: Nader bekeken

    • Rob Schoof